Două studii recente furnizează posibile explicații pentru cauzele sindromului Covid de lungă durată, un fenomen al cărui mecanism rămâne încă misterios. Unul dintre aceste studii sugerează că este vorba despre efectul cumulat al sechelelor în diverse organe, în timp ce celălalt studiu indică un mecanism care apare la nivelul neuronilor.

Unul dintre aceste studii a implicat compararea rezonanțelor magnetice nucleare (RMN) ale a 259 de pacienți spitalizați din cauza Covid-19 între 2020 și 2021, cu examenele medicale efectuate pe un grup de 50 de persoane care nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2. Studiul a arătat că aproape o treime dintre pacienții cu Covid-19 au prezentat „anomalii” în diferite organe timp de mai multe luni după externare. În special, creierul, plămânii și rinichii au fost afectați, iar într-o măsură mai mică, inima și ficatul.

Aceste descoperiri pot oferi o posibilă explicație pentru sindromul Covid-19 de lungă durată, care se manifestă prin persistența sechelelor pentru mai multe luni după infectare.

Un alt studiu, publicat în revista eBiomedicine, se concentrează pe un mecanism potențial la nivelul creierului. Cercetătorii au investigat neuroni care exprimă hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), responsabili de reglarea funcției reproductive. Studiul a arătat că infecția cu SARS-CoV-2 poate afecta acești neuroni și poate avea consecințe asupra funcțiilor cognitive.

Pacienții cu scăderea nivelului de testosteron asociată cu afectarea acestor neuroni au înregistrat performanțe cognitive mai slabe. Studiul a identificat, de asemenea, prezența virusului în creierul unor pacienți decedați din cauza Covid-19 și moartea unor neuroni GnRH.

Aceste cercetări susțin necesitatea continuării studiilor privind sindromul Covid-19 de lungă durată și impactul său asupra diferitelor organe și funcții cognitive. Acest sindrom afectează un procent semnificativ de adulți și poate avea un impact semnificativ asupra vieții cotidiene.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *