Timp de decenii, cercetătorii au secvențiat ADN-ul în multe tipuri de cancer, identificând erori genetice pentru a înțelege formarea, creșterea și răspândirea tumorilor. Cu toate acestea, uneori, cancerul este influențat de schimbări subtile în modul în care este exprimat codul genetic, mai degrabă decât de greșeli în codul în sine. Această formă de reglare se numește epigenom.

Într-un nou studiu condus de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din St. Louis, SUA, specialiștii au investigat funcționarea epigenomului în 11 tipuri de cancer, dezvăluind roluri semnificative pentru acest sistem de reglare a genomului în procesele de formare, creștere și răspândire a cancerului.

Publicată la 1 noiembrie în revista Nature, cercetarea abordează tranzițiile de la celulele normale la cele tumorale și de la celulele tumorale la stadiul metastatic al cancerului, furnizând informații esențiale pentru prevenție și tratament. Coautorul principal, Li Ding, a subliniat importanța înțelegerii acestor procese pentru a îmbunătăți strategiile de combatere a cancerului.

Dr. Ryan C. Fields, chirurg oncolog implicat în studiu, menționează că motoarele epigenetice ale cancerului pot explica comportamentul agresiv al tumorilor fără mutații genetice aparente.

Cercetătorii au identificat diferențe epigenetice între celulele normale și celulele tumorale, în ceea ce privește gradul de „deschidere” a genomului, influențând activitatea genelor. Celulele canceroase au tendința de a fi mai deschise decât celulele normale.

Echipa a descoperit factori epigenetici specifici legați de inițierea cancerului și alții legați de cancerul metastatic, indicând schimbări în reglarea genelor pe măsură ce tumora se răspândește în organism.

Studiul arată, de asemenea, că factorii epigenetici ai cancerului pot colabora cu mutațiile ADN în procesele de formare și răspândire a tumorilor. Unii dintre acești factori au fost identificați în mai multe tipuri de tumori, în timp ce alții au fost specifici unor anumite tipuri de cancer.

Concluzionând, un alt autor, Feng Chen, consideră că studiul furnizează informații valoroase comunității de cercetare, deschizând noi oportunități pentru explorarea mecanismelor de reglare a genelor care nu au fost anterior raportate.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *