logo
RNTV Live

Noaptea Muzeelor 2024 întâmpină probleme! Mai multe muzee din România anunță extragerea din eveniment

441450293_825839509579363_5697560221355709072_n
Constantin Corina

Săptămâna trecută, Muzeul Național de Artă al României a comunicat că nu va lua parte la evenimentul Noaptea Muzeelor, ca urmare a deciziei membrilor Sindicatului Muzeului Național de Artă al României de a nu presta ore suplimentare în afara programului obișnuit de lucru.

“Ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi una aparte şi asta nu pentru că marcăm 20 de ani de existenţă, motiv de sărbătoare în condiţii normale, ci pentru că va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Din acest motiv veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei”, a scris pe Facebook Dragoş Neamu, manager al evenimentului. 

“Luând act de disproporţiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori şi celelalte posturi de profil din reţeaua Ministerului Educaţiei, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilităţi mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior şi complexitate a muncii net superioare din instituţiile muzeale aflate în reţeaua Ministerului Culturii sau a autorităţilor locale, generate de aplicarea globală şi necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învăţământ, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, organismul ştiinţific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, îşi exprimă respectul faţă de decizia unei mari şi reprezentative părţi a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situaţii nefireşti, la ediţia jubiliară a Nopţii Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, conform News.ro. 

Angajații din sectorul muzeal solicită o creștere salarială de 20% pentru toate pozițiile profesionale, în vederea echilibrării inechităților și discriminărilor semnificative din cadrul sectorului cultural.

De asemenea, alte judete din tara au facut anunt ca nu vor participa. Acesta este mesajul transmis de Muzeul Olteniei:

𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐨𝐫, 𝐄𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒 – 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗡𝗨 𝘃𝗮 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗮 𝗹𝗮 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻 – 𝗡𝗢𝗔𝗣𝗧𝗘𝗔 𝗠𝗨𝗭𝗘𝗘𝗟𝗢𝗥! 𝐔𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐧𝐫. 𝟖𝟒𝟑/𝟏𝟑.𝟎𝟓.𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐬̦𝐢 𝟖𝟔𝟔/𝟏𝟒.𝟎𝟓.𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐨𝐮𝐚̆ 𝐬𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐂𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐚, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗶𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂ț𝗶𝗲𝗶 𝗮 𝗱𝗲𝗰𝗶𝘀 𝗰ă 𝐧𝐮 𝐯𝐚 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐮𝐚 𝐨𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐩𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟖.𝟎𝟓.𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐚𝐧𝐮𝐧𝐭̦𝐚̆𝐦 𝐜𝐚̆ 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗡𝗨 𝘃𝗮 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐨𝐫, 𝐄𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒.

În data de 18.05.2024, Muzeul OltenieiCula Cernăteștilor – Muzeul OltenieiCula Izvoranu Geblescu – Brabova Dolj – Muzeul OltenieiCasa Memorială Amza Pellea pot fi vizitate conform programului obișnuit, între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:15).

Anunț făcute de Noaptea Muzeelor

Avem un număr de muzee care, deși s-au înscris la Noaptea Muzeelor 2024, se retrag din eveniment în semn de solidaritate cu revendicările angajaților din comunitate. Vă rugăm să ne expediați un email la noaptea_muzeelor@yahoo.com pentru a solicita scoaterea din programul oficial care este deja afișat pe website-ul www.noapteamuzeelor.org.

Astfel, vom putea evita neplăcerile și dezamăgirile justificate pe care le pricinuim publicului, dar și cauzei. Lista finală a acestor muzee retrase din eveniment o vom anunța vineri, 17 mai 2024, din respect pentru publicul nostru. Mulțumim mult pentru înțelegere. a transmis Noaptea Muzeelor pe facebook.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNew

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor