Prima ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, aducând publicului 143 de obiective
Evenimente culturale vor fi organizate de către entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 36 de județe ale României.
Acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc. Acestea pot fi reședințe nobiliare, castele și cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă religioasă care aparțin bisericilor parohiale și mănăstirilor, mori de vânt, de apă sau de hârtie, gospodării tradiționale țărănești conservate in situ sau case bătrânești, centre culturale sau de artă, ateliere de artă tradițională, monumente paleo-creștine, mausolee, situri arheologice deschise publicului, fierării, hambare, chiar și centre de pompieri. – se arata pe site-ul proiectului.
Noaptea Muzeelor la Sate urmează modelul deja consacrat și arhitectura Nopții Muzeelor, un fenomen cultural care anul viitor va ajunge la ediția cu numărul 20. Acest proiect a fost un catalizator cultural care a accelerat masiv în ultimele două decenii interacțiunea publicului cu muzeul și a generat interes pentru produsul muzeal urban. Acum, prin această nocturnă muzeală la sate, organizată în premieră, se focalizează atenția către valorile culturale din zona rurală și o modificare a fluxului cultural, care până acum era exclusiv dinspre rural spre urban, iar acum are ocazia să schimbe direcția și să pună în lumină toate eforturile de conservare și păstrare a valorilor culturale în micile comunități ale României”, a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.
Județele cu cele mai numeroase reprezentări includ Brașov (cu 13 obiective), Sibiu (cu 10 obiective), Sălaj și Maramureș (cu 9 obiective fiecare), și Iași (cu 7 obiective).
Muzeul Mineritului din Roșia Montană (jud. Alba), Fierăria Lui Lazăr, Șona și Serviciul de pompieri din Cobor (jud. Brașov), Casa Memorială ,,Fănuș Neagu”, Grădiștea (jud. Brăila), Muzeul Morii, Bologa (jud. Cluj), Castelul Rákóczi-Bornemisza, Gurghiu (jud. Mureș), Muzeul Pietrei, Sângeru (jud. Prahova), Chilia Zânelor din Cămârzana (Jud. Satu Mare), Monumentul Paleocreștin Niculițel (jud. Tulcea), Mausoleul Eroilor Mărăști (jud. Vrancea) sunt câteva din obiectivele care pot fi vizitate pe 2 septembrie.
Conform organizatorilor activitățile principale se vor concentra cu predilecție pe trei direcții strategice:
- Configurarea unei mărci culturale derivate din arhitectura Nopții Muzeelor care să asigure personalitate evenimentului, o identitate ușor de recunoscut și vizibilitate patromoniului cultural rural;
- Campanie națională de suport pentru dezvoltarea de programe educative adresate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale, derulate de participanți, prin exploatarea colecțiilor și a patrimoniului cultural deținut.
- Împărtășirea de povești fascinante, cu valoare culturală și istorică, probabil unele neștiute de către publicul larg: Mizăm pe faptul că aceste povești vor stimula vizitarea acestor obiective și zone rurale de unde provin și cercetarea sau interpretarea acestora pentru proiecte de valorificare a patrimoniului rural românesc.
Pentru mai multe informatii vizitati noapteamuzeelor.org.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.