Featured Video Play Icon

Codurile de vreme rea au venit la pachet si cu ninsori, la altitudini mari. Asa se face ca la Varful Omu, spre exemplu, a nins abundent duminica. In unele zone s-a depus strat considerabil de omat, iar vantul a suflat cu putere. Aici si temperaturile au scazut la -10 grade Celsius. Zapada s-a depus in weekend si pe Transfagarasan.

Codul de vreme rea si-a facut simtita prezenta la atitudini mari, de peste 1700 de metri.  Meteorologul de serviciu de la stația meteo de pe Vârful Omu a transmis mai multe live-uri în care se observă cum zona montană este acoperită de o ninsoare abundentă, în timp ce vântul suflă cu putere. Potrivit avertizărilor emise, în zona Carpaților Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1.700 m, s-a instituit un Cod Galben de ninsori și intensificări ale vântului, valabil în perioada 29 septembrie, ora 20:00, până la 1 octombrie.

Specialiștii spun că la aceste altitudini, precipitațiile formate sunt sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul sufla cu viteze de până la 90 km/h, ceea ce va reduce vizibilitatea și va îngreuna deplasările în zonă. Cei care se află sau intenționează să urce în munți sunt sfătuiți să fie extrem de precauți și să se informeze constant despre evoluția condițiilor meteo. Autoritățile recomandă echiparea corespunzătoare și evitarea traseelor montane dificile în această perioadă. (avem si aici img)  A nins abundent si pe Transfagarasan.

Drumarii au intervenit cu un utilaj dotat cu lamă şi si totodata au raspandit si material antiderapant.

By Costin