„Nimeni nu alege să fie bolnav psihic. Iar drepturile pacientului nu încetează odată cu moartea acestuia”, este opinia Mariei cu privire la situația Iuliei Marin.
Povestea începe cu tânăra de 32 de ani, Iulia Marin, jurnalist cu suferințe psihice, care a murit recent unde s-a spus, printre altele: „Întrebarea noastră a fost dacă un om cu schizofrenie nu e mai bine să fie ținut cât mai departe de un domeniu sensibil care l-ar putea afecta și pe el, și pe subiecții lui”.
Doctorița Maria Filimon-Todoran, 35 de ani, medic primar psihiatru în Toulouse a discutat cu Libertatea. Psihiatra este specializată chiar în domeniul reabilitării sociale a oamenilor cu suferințe psihice.
„Epoca psihiatriei de azil este de mult apusă și, când scriu de mult, mă refer la secole!” – Maria Filimon-Todoran. Faptul că un om a murit nu-l deposedează de dreptul la demnitate.
Persoanele cu afecțiuni psihice sunt cel mai frecvent victime, și nu agresori. Problema adevărată în acest caz este că sănătatea mintală ce ar trebui tratată cu o seriozitate mult mai mare devine din ce în ce mai mică în mintea societății. Pe baza faptului ca până și statisticile arată că nr. persoanelor cu afecțiuni psihice este în creștere ar trebui să acordăm mai multă atenție și înțelegere acestei probleme.
Înțelegerea în societate
Maria de asemenea aduce în discuție și înlăturarea mitului de ,,nebun” și reintegrarea în societate. Din spusele acesteia putem înțelege că, pentru a se ajunge la o conștientizare mai mare a sănătății mintale este nevoie si de sustinere din partea autorităților politice și nu numai. Iar noi, ca oameni, ar trebuie să ne punem semne de întrebare în momentul în care judecăm persoanele cu afecțiuni psihice. Lupa aceasta nu este una ușoară însă cu puțină documentare și compasiune putem ajunge să înțelegem în totalitate ce dorește si doamna doctor să ne exprime.
Sursă: libertatea.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.