Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat luni că acuzațiile din partea PSD referitoare la dorința sa de a obține mai multă putere prin referendum sunt nefondate. Într-o emisiune la Prima News, el a comparat situația Bucureștiului cu cea a altor capitale europene, afirmând că „Madridul are un dictator, Parisul are un dictator, Viena are un dictator” și subliniind că, în opinia sa, modelul pe care îl propune este unul natural și existent în alte capitale.

Referindu-se la referendumul inițiat, Dan a explicat că după două decenii de gestionare nefirească a atribuțiilor, care ar trebui să fie centralizate, este timpul ca aceste puteri să fie concentrate. „Atribuțiile care trebuie să fie centralizate, cum împart banii de la străzi, de la locuitori, s-au dus în mod nefiresc către sectoare,” a adăugat el.

În ceea ce privește validarea referendumului, primarul a precizat că este necesară prezența a 30% din alegătorii înscriși pe liste, adică aproximativ 540.000 de oameni. De asemenea, el a subliniat că, din cei prezenți, trebuie să existe o opțiune exprimată de 25%, ceea ce ar însemna 450.000 de voturi, iar jumătate dintre aceștia trebuie să voteze „DA” pentru ca referendumul să fie considerat valid.

Dan a reiterat că nu există îndoieli că referendumului se va desfășura, iar singura întrebare rămâne dacă va avea loc simultan cu alegerile prezidențiale. În acest sens, el a menționat discuțiile avute cu liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, care a inițiat un proiect de lege ce prevede organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, Andronache fiind „moderate optimist” că inițiativa va fi adoptată în următoarele două săptămâni.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews