Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a declarat miercuri, la Strasbourg, că fact-checking-ul este esențial pentru combaterea dezinformării online, subliniind că renunțarea la acest proces, în favoarea opțiunii „community notes” propusă de Meta, ar fi o greșeală cu consecințe grave.
Ștefănuță, eurodeputat afiliat grupului Verzilor din PE, a atras atenția că platformele digitale, inclusiv Facebook și TikTok, sunt vizate de 60 de investigații deschise de Comisia Europeană. El a precizat că, prin intermediul fact-checking-ului, platformele Meta au blocat 68 de milioane de postări false doar în decembrie 2023, iar pe Instagram, 43% din conținutul verificat a fost eliminat.
„Renunțarea la fact-checking este o economie pentru ei, dar un dezastru pentru societate,” a subliniat eurodeputatul, avertizând că „societatea românească este vulnerabilă la dezinformare, mai ales din cauza lipsei de educație.”
El a explicat că fact-checking-ul reduce cu 27% credința în titlurile false și scade interacțiunile cu dezinformarea pe platformele digitale cu 25%. Ștefănuță a criticat varianta „community notes” introdusă de Meta, considerând-o „mai puțin eficientă și motivată politic,” deoarece este susceptibilă la manipulări din partea rivalilor politici.
Eurodeputatul a pledat pentru consolidarea Actului pentru servicii digitale (DSA), inclusiv prin aplicarea unor amenzi mai mari pentru platformele digitale care nu combat dezinformarea eficient. El a citat și rezultate ale investigațiilor privind TikTok, care a dezvăluit implicarea a 4.000 de conturi și 67.000 de interacțiuni în campanii de influență, unele cu originea în Turcia.
„Este clar că avem nevoie de un cadru legislativ solid care să protejeze cetățenii europeni de riscurile dezinformării și să responsabilizeze platformele digitale,” a concluzionat Ștefănuță.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.