Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România s-a calificat „en fanfare” la Campionatul European de Fotbal din Germania, care va avea loc în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024, după ce a încheiat grupa preliminară pe primul loc, câștigând și ultimul meci cu Elveția (scor 1-0).

În fața unei Arene Naționale pline-ochi, românii, deja calificați la turneul final de anul viitor, s-au impus în fața unei selecționate mult mai bine cotate, cu care remizaseră cu mult noroc în tur (scor 2-2), și vor fi în urna a doua la tragerea la sorți pentru EURO 2024.

Cu peste 50.000 de fani veniți să se bucure alături de „tricolori” în tribune, naționala lui Edi Iordănescu a încheiat așa cum se cuvine o campanie de calificare reușită, marcată de spiritul de sacrificiu și de unitatea grupului. Dacă până la ora meciului cu Elveția s-a vorbit mult și despre noroc, băieții noștri au demonstrat încă o dată aseară că se pot lupta de la egal la egal cu orice adversar și au așezat din nou România pe harta fotbalului european.

Cu 5 schimbări față de meciul de sâmbăta trecută, cu Israel, câștigat cu 2-1, care a consfințit calificarea, linia defensivă și poarta au rămas intacte, deși în locul lui Screciu, Ianis Hagi, Răzvan Marin, Drăguș și Pușcaș, au intrat pe gazon Cicâldău, Marius Marin, Moruțan, Alibec și Florinel Coman.

Îndemnul „Astăzi vrem victoria!”, întins pe toată peluza, i-a motivat parcă pe „tricolori” să facă un nou meci mare și să absoarbă presiunea firească pusă de elvețieni, printr-o apărare perfectă și un atac eficient.

Prima ocazie a românilor a apărut în minutul 17, la o fază spectaculoasă pornită din lungul de linie aruncat de Bancu pentru Coman, care a avut un control bun al balonului, a centrat în diagonală, la bara a doua, iar Moruțan a încercat o foarfecă de mare efect. În rest, prima repriză a fost una în care Elveția a presat mult în benzi, iar Rațiu s-a descurcat excepțional în duelurile cu Vargas sau Ndoye, ajutat și de Moruțan.

Pe partea cealaltă, Nicușor Bancu a avut mult de lucru, dar a reușit să îl oprească pe Shaqiri. Pe centru, Drăgușin și Burcă nu i-au dat șanse lui Okafor. A fost 0-0 la pauză, după o primă parte în care elvețienii au tras un singur șut pe poarta lui Moldovan!

La acest scor, România era oricum prima în grupă și calificată în urna a doua la EURO, dar ai noștri nu s-au mulțumit cu puțin și au deschis scorul la 5 minute de la reluarea jocului, după o acțiune superbă. O centrare venită de la Stanciu, din stânga, în diagonală, pentru Moruțan, care a trimis din prima cu capul, în fața porții, pentru reluarea perfectă a lui Alibec, care i-a luat fața lui Rodriguez și a înscris cu latul. La 1-0, a început nebunia pe stadionul înțesat de fani ai „naționalei”.

„Tricolorii” parcă au prins aripi, iar în minutul 55 Florinel Coman a cerut penalty după faultul evident al lui Ndoye, nesemnalizat de arbitrul italian Davide Massa, dar care avusese totuși loc în exteriorul suprafeței de pedeapsă.

Fotbaliștii din Țara Cantoanelor nu au rămas fără reacție și au ratat două mari ocazii de a egala, singuri cu portarul. Rapidistul Moldovan a fost senzațional în fața lui Okafor (60) și Vargas (61), iar defensiva română a rezistat eroic în unele momente, ajutată și de atmosfera senzațională făcută de suporteri.

În cele 5 minute de prelungiri, Moldovan a mai salvat o minge pe care scria „gol la vinclu”, iar la finalul meciului s-a înregistrat pe tabela de marcaj o victorie uriașă a României, care termină grupa neînvinsă în 10 meciuri, pe primul loc, și are un moral excelent înaintea Campionatului European din Germania.

Sursă: GSP

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *