Discuţiile comerciale dintre Washington şi Bruxelles bat pasul pe loc, cu doar câteva zile înainte de expirarea perioadei de graţie impusă de administraţia Trump.

Negocierile comerciale dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană au intrat în linie dreaptă, într-un climat tot mai tensionat. Pe 9 iulie expiră perioada de graţie de 90 de zile acordată de administraţia Trump, iar în lipsa unui acord, exporturile europene ar putea fi vizate de tarife vamale de până la 50%, relatează CNBC. Uniunea Europeană ar putea răspunde cu măsuri similare, momentan suspendate.

Relaţia economică dintre cele două blocuri reprezintă aproximativ 30% din comerţul global cu bunuri, potrivit Consiliului European. În 2024, schimburile comerciale dintre SUA şi UE au atins 1.680 de miliarde de euro, din care blocul european a înregistrat un excedent de 198 miliarde euro la bunuri şi un deficit de 148 miliarde euro la servicii.

Preşedintele Donald Trump a criticat în mod constant balanţa comercială favorabilă UE, acuzând Bruxelles-ul că profită de Statele Unite. În acest context, discuţiile avansează lent, iar surse citate de CNBC spun că un simplu acord politic de principiu ar putea fi singura soluţie realistă în acest moment.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a admis joi că un acord complet este imposibil de încheiat în termenul rămas. „Ţinta este un acord de principiu”, a declarat aceasta, subliniind că „toate opţiunile sunt pe masă” dacă negocierile eşuează.

Comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, a confirmat că discuţiile continuă la Washington, exprimând speranţa că se va ajunge la „un acord comercial transatlantic ambiţios şi solid”.

Tensiunile comerciale dintre cele două mari economii ar putea afecta pieţele globale, cu posibile repercusiuni asupra industriei farmaceutice, auto şi petroliere – domenii care domină comerţul bilateral.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook facebook.com/republikanews.