Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc astăzi Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, un eveniment cu o profundă semnificație religioasă, fiind unul dintre puținii sfinți cărora Biserica le cinstește nu doar moartea, ci și nașterea.
Potrivit Evangheliei după Luca, Ioan Botezătorul s-a născut din părinții Zaharia și Elisabeta, o familie înaintată în vârstă și fără copii. Nașterea sa a fost vestită de Arhanghelul Gavriil, același înger care a vestit și nașterea lui Iisus Hristos. Zaharia, care era preot, a fost amuțit pentru că nu a crezut în cuvântul îngerului, dar și-a recăpătat glasul în momentul în care a scris pe o tăbliță numele copilului: „Ioan”.
Sfântul Ioan Botezătorul este considerat ultimul mare proroc al Vechiului Testament și înaintemergător al Mântuitorului. El a trăit o viață de asceză în pustie și a propovăduit pocăința, botezând mulțimi în râul Iordan și pregătind calea Domnului.
Nașterea sa este prăznuită pe 24 iunie, cu șase luni înainte de Crăciun, conform tradiției biblice care arată că Ioan era cu șase luni mai mare decât Iisus.
Sărbătoarea are o profundă rezonanță spirituală, dar și culturală. În tradiția populară românească, ziua este cunoscută și sub numele de „Sânziene” sau „Drăgaica”, marcând începutul verii și fiind însoțită de obiceiuri legate de fertilitate, purificare și sănătate.
Pentru credincioși, ziua de 24 iunie este un prilej de rugăciune și reflecție asupra vieții curate și jertfelnice a Sfântului Ioan, cel care a avut un rol esențial în planul mântuirii.
Sfântul Ioan este unul dintre cei mai venerați sfinți în creștinism, fiind patron spiritual al multor biserici și comunități din România și din întreaga lume.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook