Numărul persoanelor afectate de degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) a crescut conform studiilor, indicând o creștere a incidenței orbirii și a problemelor de vedere cauzate de această afecțiune între 1990 și 2010.

Având în vedere îmbătrânirea populației globale, se estimează că până în 2040, numărul pacienților cu DMLV va atinge 288 de milioane la nivel mondial. Având în vedere că mai mult de jumătate din populația lumii este în Asia, se preconizează că numărul cazurilor în această regiune va ajunge la 113 milioane până în 2040. Deși prevalența DMLV este mai mare în Europa, se anticipează că numărul de cazuri în această regiune va fi al doilea ca mărime, după Asia.

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un nanomedicament candidat activat de lumină pentru tratamentul DMLV.

Prin injectarea intravenoasă a acestui nanomedicament și aplicarea luminii asupra ochilor pacienților, se poate iniția o terapie combinată anti-angiogenică și fotodinamică, oferind astfel o alternativă minim invazivă pentru tratamentul DMLV și altor afecțiuni oculare caracterizate de proliferarea anormală a vaselor de sânge, conform comunicatului emis de Universitatea din Hong Kong.

Studiul, condus de facultatea de medicină LKS a Universității din Hong Kong (HKUMed) în colaborare cu Centrul Oftalmologic Zhongshan al Universității Sun Yat-sen din Guangzhou, China, a fost recent publicat în revista Advanced Science. Echipa de cercetare a depus o cerere de brevet pentru această abordare terapeutică.

Conform unui sondaj referitor la sănătatea oculară efectuat în Hong Kong și publicat în 2019, prevalența DMLV timpurie în rândul persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani a atins 7,5%, făcând din această afecțiune a doua cea mai comună cauză de deficiență vizuală și orbire în rândul populației adulte din orașul chinez.

În prezent, tratamentul de primă linie pentru DMLV umedă implică injecții intravitreale cu anticorpi anti-factor de creștere endotelial vascular (VEGF).

Cu toate acestea, această procedură invazivă prezintă inconveniente pentru pacienți și poate duce la complicații oculare serioase, cum ar fi endoftalmita și dezlipirea de retină.

Echipa din Hong Kong și-a propus să abordeze această problemă prin dezvoltarea unor formulări noi care să permită administrarea agenților antiangiogenici în ochi fără a necesita injecții intravitreane, precum prin injectarea intravenoasă (IV). În plus, terapia anti-angiogenică are limite în ceea ce privește regresia neovascularizării existente.

Terapia fotodinamică (PDT) reprezintă o soluție clinică ce folosește fotosensibilizatori netoxici activați de anumite lungimi de undă ale luminii pentru a genera specii reactive de oxigen (ROS), care pot afecta și distruge neovascularizația.

PDT este utilizată pe scară largă pentru tratarea vasculopatiei coroidiene polipoide, un subtip comun de DMLV umedă în Asia.

Potrivit echipei chineze, combinarea terapiei anti-angiogenice cu PDT poate oferi o abordare mai eficientă pentru tratarea DMLV umede, contribuind astfel la încetinirea progresiei bolii și la îmbunătățirea rezultatelor vizuale pentru pacienți.

Metodele de cercetare și rezultatele

Echipa de cercetare din China a creat un nou nanosistem de prodroguri activabile prin lumină.

După o singură injecție intravenoasă a nanoparticulelor într-un model de neovascularizare coroidiană la șoareci, iradierea cu lumină roșie a ochilor de șoarece a activat nanoparticulele pentru a genera ROS, determinând regresia neovascularizării anormale și eliberarea de medicamente antiangiogenice din nanoparticule pentru a inhiba formarea de noi vase de sânge.

Această terapie combinată a demonstrat o eficacitate terapeutică excelentă, fără efecte secundare notabile, fie sistemice, fie oculare, conform cercetătorilor asiatici.

Importanța cercetării

Studiul reprezintă primul efort de integrare a unui agent anti-angiogenic activat de lumină cu un fotosensibilizator într-o singură nanoformulare pentru tratamentul DMLV.

Procedura de tratament este simplă și sigură, deoarece efectul terapeutic al agenților anti-angiogenici și al fotosensibilizatorilor în leziunile oculare poate fi obținut prin administrarea intravenoasă a nanoparticulelor și prin iradierea ochilor cu lumină, au explicat cercetătorii.

Această cercetare de pionierat poate deschide noi direcții pentru dezvoltarea de terapii minim invazive pentru DMLV și alte afecțiuni oculare neovasculare.

De asemenea, formularea folosește agenți terapeutici și excipienți aprobați de către Autoritatea de reglementare din Statele Unite (FDA), ceea ce o face promițătoare pentru viitoarea aplicare clinică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *