logo
RNTV Live

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor europene

casa-ganescu-muzeu-brancusi-1068×712-1
Dudau Andreea Valentina

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu va fi reabilitat printr-un program finanțat din fonduri europene!

Instituția a fost inclusă de Ministerul Culturii pe o listă cu alte 10 edificii din patrimoniul național care vor beneficia de fonduri necesare reabilitării. Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu necesită o restaurare amplă a imobilului.

Demersurile pentru restaurare au început în 2020, dar au fost suspendate în așteptarea finanțării, probabil din cauza lipsei fondurilor. Este vorba despre Casa „Barbu Gănescu”, situată în centrul orașului Târgu Jiu, preluată de la Consiliul Județean Gorj de către Ministerul Culturii.

Casa, construită în 1790 și refăcută în 1929, a fost modernizată în 2004, însă necesită intervenții urgente din cauza problemelor de umezeală și a stării structurale.

Denisa Șuță, directorul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, a solicitat expertizarea seismică a clădirii după cutremurele de la începutul anului, dar nicio autoritate nu a evaluat clădirea. În Casa „Barbu Gănescu” a locuit Constantin Brâncuși în perioada 1937-1938, când a realizat Ansamblul „Calea Eroilor” din Târgu Jiu. Clădirea, în stil neoromânesc, are origini într-o locuință ridicată în 1790 și a aparținut slugerului Barbu Gănescu la sfârșitul secolului XVIII.

Conform datelor de pe site-ul muzeului, Barbu B. Gănescu a fost deputat al orașului Târgu Jiu în 1857. În 1906, casa aparținea lui Ion Bărbulescu, un cunoscut proprietar de imobile și reprezentant al orașului în Consiliul Local. În 1925, casa a fost cumpărată de Constantin Bălănescu, director al Băncii Comerciale Craiova – Agenția Târgu Jiu, consilier orășenesc, și primar al orașului. Între 1931-1933, Bălănescu a refăcut clădirea pe baza proiectului arhitectului Iulius Doppelreiter, cu decorațiuni interioare realizate de pictorul Iosif Keber.

În 1950, casa a fost naționalizată și a servit ca sediu al Casei de oaspeți a PCR. După 1989, clădirea a fost revendicată de nepoata fostului proprietar, Ileana Popescu, și vândută Consiliului Județean Gorj, devenind sediu al Muzeului Național „Constantin Brâncuși”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor