Prefectura Prahova a sărbătorit săptămâna aceasta zilele instituției. Unul dintre foștii prefecți ai județului a fost Luca Elefeterescu. Acesta a locuit în clădirea în care astăzi funcționează Muzeul Ceasului, un muzeu unic în țară. De altfel, inițialele numelului fostului prefect se pot vedea în feroneria ușilor de la intrarea în muzeu. Clădirea este renumită și pentru primul revelion care a fost organizat la Ploiești.

Luca Elefterescu a fost unul dintre cei mai longevivi prefecți ai județului Prahova. De profesie jurist, s-a stabilit în Ploiești, în anul 1881 prin numirea sa ca judecător, ulterior prim-procuror al Tribunalului Prahova. Acesta a deținut funcția de prefect al județului Prahova în patru mandate, între anii 1893 și 1914. Locuința sa a fost actualul Muzeul al Ceasului din Ploiești, munument de arhitectură.

De casa lui Luca Elefterescu sunt leagate mai multe evenimente culturale locale. Aici se organizau tot felul de petreceri. Mai mult, casa prefectului a fost gazda și primului revelion organizat la Ploiești.  Mobila a fost atunci trasă langă pereți pentru a se elibera spațiul de dans, într-o altă cameră s-a organizat masa, iar în rotonda clădirii a cântat un taraf.

În clădirea care i-a aparținul lui Luca Elefterescu funcționează Muzeul Ceasului încă din anul 1972, după ce a fost mutat aici din Palatul Culturii. Înainte imobilul a fost sediul și altor instituții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *