Se apropie mini vacanta de 1 mai si Paste, cand angajatii au dreptul prin lege la zile libere. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Prahova le reamintesc angajatorilor, cu aceasta ocazie, ca cei chemati la munca in aceste zile au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător sau spor la salariul de baza.

Reprezentanții Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova ne reamintesc faptul că angajații au dreptul la acordarea zilelor libere legale pe 1 Mai, în Vinerea Mare și în prima și a doua zi de Paști, potrivit Codul Muncii. Conform celor de la ITM, ca regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și cei care prestează activitate în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Aceşti salariaţi au însă dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii referitoare la interdicţia prestării activităţii în zilele de sărbătoare legală riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *