Foto: eurovision.tv

Participarea Israelului la Eurovision 2024 este amenințată, deoarece se zvonește că statul evreu ar putea fi descalificat

Ministrul israelian al Culturii și Sportului, Miki Zohar, și-a exprimat opinia pe Twitter, pledând pentru participarea țării sale la cea de-a 68-a ediție a Eurovisionului, susținând că intenția Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), organizatoarea concursului, de a descalifica cântecul israelian este “scandaloasă”.

El a lăudat cântecul, descris ca “emoționant” și reprezentativ pentru sentimentele poporului și ale țării, subliniind că acesta nu este “politic”. Zohar a exprimat speranța că Eurovisionul va rămâne un eveniment muzical și cultural, fără să devină o arenă politică.

De asemenea, a apelat la EBU să acționeze în mod profesionist și neutru, fără a permite politicii să afecteze arta. Declarația sa vine în contextul unei dispute între KAN (radiodifuzorul israelian al concursului) și EBU cu privire la cântecul care urmează să fie interpretat de candidata Israelului, Eden Golan. Se speculează că titlul cântecului este “Ploaia din octombrie“, sugerând o legătură cu atacul din 7 octombrie anul precedent comis de Hamas, un grup militant palestinian, care a avut consecințe tragice.

Presupusa decizie de respingere a cântecului de către EBU ar fi fost motivată de caracterul său politic, contravenind regulilor concursului. Cu toate acestea, KAN refuză să facă compromisuri cu privire la versuri sau melodie, chiar dacă aceasta ar putea duce la neparticiparea Israelului la Eurovision.

EBU a menționat că este în proces de revizuire a versurilor, dar nu a confirmat explicit dacă cântecul este susceptibil de descalificare. Cu toate acestea, a asigurat că, conform regulilor, radiodifuzorii au posibilitatea să prezinte un nou cântec sau versuri în cazul în care unul este considerat inacceptabil.

Aceste discuții vin în contextul unei noi controverse legate de participarea Israelului la Eurovision 2024, având în vedere recentele evenimente din Gaza și apelurile pentru excluderea Israelului din concurs. Cu toate acestea, EBU a confirmat că Israelul va participa la concurs, iar problema cântecului nu fusese încă ridicată.

Semifinalele Eurovisionului 2024 sunt programate pentru 7 și 9 mai, iar Israelul speră să se califice în finala din 11 mai.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *