Deși ceaiul verde a fost asociat cu beneficii medicinale în anumite părți ale Asiei de mii de ani, acceptarea largă de către America a avantajelor holistice ale băuturii, împreună cu adoptarea altor credințe și practici orientale, cum ar fi yoga și meditația, este mult mai recentă.
Abia în anii 1960 și 1970 ceaiul verde a început să-și facă loc într-un număr mare de restaurante, magazine și case din SUA. Astăzi, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume după apă și poate fi găsit în aproximativ 8 din 10 gospodării din SUA, conform Asociației de Ceai din New York City din SUA. În orice zi, peste 159 de milioane de americani beau ceai – ceaiul verde fiind tipul preferat de mulți.
Originea ceaiului verde
Ceaiul verde este una dintre cele peste 1.000 de soiuri de ceai și este o băutură sau supliment alimentar promovat pentru îmbunătățirea vigilenței mentale, ameliorarea simptomelor digestive și a durerilor de cap și promovarea pierderii în greutate, conform Centrului National de Sănătate pentru Sănătate Complementară și Integrativă.
Provine din planta Camellia sinensis − aceeași plantă din care provin celelalte două ceaiuri cele mai populare din America, și anume ceaiurile negre și ceaiurile oolong. Pentru a produce ceai verde, frunzele din plantă sunt gătite la abur, prăjite și uscate.
„Spre deosebire de multe produse botanice de pe piață, există numeroase studii clinice care demonstrează că consumul regulat de ceai verde are efecte măsurabile asupra sănătății”, spune Carol Johnston, profesor de nutriție la Universitatea de Stat din Arizona.
Cantitate consumată pe zi
Ceaiul verde conține cofeină, un compus cunoscut pentru stimularea sistemului nervos central. Consumul excesiv de cofeină poate provoca insomnie, dureri de cap, deshidratare, amețeli și dependență. Ceaiul verde conține aproximativ 28 de miligrame de cofeină în 8 uncii de lichid preparat sau 19 miligrame în aceeași cantitate dintr-o formă îmbuteliată gata de băut, conform Clinicii Mayo. Această cantitate preparată este semnificativ mai mică decât cele 96 de miligrame de cofeină per 8 uncii de cafea preparată, dar mai mult decât cele 22 de miligrame de cofeină găsite în 8 uncii de Cola.
„Și ceaiul verde este bogat în câțiva antioxidanți puternici, cum ar fi L-teanina și EGCG”, spune Uma Naidoo, MD, director de psihiatrie nutrițională și stil de viață la Spitalul General din Massachusetts și autorul cărții „This is Your Brain on Food.” EGCG, sau Galatul de epigalocatechină, s-a dovedit că reduce inflamația și ajută la pierderea în greutate, iar cercetările arată că L-teanina este utilă în ameliorarea tulburărilor de stres, îmbunătățirea dispoziției și obținerea unui somn mai bun.
Sursa: eu.usatoday.com
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.