logo
RNTV Live

Modificările la OUG privind migrația aleșilor locali sunt impuse de ministerele PNL

alegeri pnl
Theo Tănăsescu

Joi, la Antena 3, ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), a anunțat că proiectul de OUG referitor la migrația aleșilor locali va suferi modificări, astfel încât aceștia să aibă o perioadă “mult mai scurtă” pentru a-și schimba partidul fără a-și pierde mandatul.

„Perioada (în care vor putea aleșii locali să opteze pentru alt partid, n.red) va fi, conforma articolului modificat, mult mai scurtă, opțiunea la depunerea candidaturii probabil va fi de 2-3 săptămâni. Dar nu poți să nu-l lași pe candidat să opteze pentru ce partid candidează”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a dat exemplu unui ales local care a candidat pe listele unui partid care între timp a dispărut și care, în lipsa acestei OUG, nu ar putea să-și depună candidatura pe listele altui partid fără să-și piardă mandatul.

„Ordonanța de Urgență va veni și la mine, azi, în avizare, cred că acum o oră a pus-o Cătălin Predoiu în circuitul de avizare ca inițiator. Cred eu că traseismul rămâne o problemă pe care partidele trebuie să o analizeze foarte serios. Dar traseismul nu este încurajat de lege, ci uneori de liderii partidelor politice”, a mai declarat Gorghiu.

Anunțul ministrului vine după ce conducerea partidului său a avut o ședință tensionată. Lideri PNL au apreciat, în spatele ușilor închise, faptul că PSD va beneficia masiv de „ordonanța traseismului”, iar PNL riscă să piardă până la 20% din aleșii locali.

În varianta inițială, ministerul de Interne, condus de Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică pe 29 februarie un proiect de Ordonanță de Urgență care oferă primarilor și președinților de Consilii Județene posibilitatea să schimbe partidul fără a-și pierde funcția dacă schimbarea partidului se realizează într-o „fereastră” de 60 de zile înaintea zilei alegerilor locale.

O variantă de ultimă oră a OUG privind migrația aleșilor locali prevede posibilitatea schimbării partidului fără să fie trecută o dată limită în acest sens. Surse guvernamentale spun că acest lucru ar avea rolul de a lăsa deschisă negocierea dintre PNL și PSD.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor