Povestea unui sistem bolnav continuă
Marius, un bărbat de 45 de ani, a murit la Spitalul Fundeni din București, după ce fusese internat trei săptămâni la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.
Pe data de 19 iulie, a fost internat la unitatea spitalicească din Ploiești, după ce a suferit un preinfarct. Trei zile mai târziu, starea acestuia s-a agravat, după ce a suferit și un atac cerebral. În plus, la scurt timp după atacul cerebral, rinichii bărbatului au cedat.
Familia, îngrijorată, a discutat cu un șef de secție de la Spitalul Fundeni, pe data de 6 august, iar acesta i-a spus să-l transfere de urgență în capitală. Potrivit aparținătorilor, însă, pe data de 6 august nu au putut discuta cu nimeni de la Spitalul Județean Ploiești pentru transfer.
Au mers să vorbească cu dr. Buta Andreea, care se ocupa de cazul lui Marius, dar oamenii spun că aceasta a refuzat să-i asculte, transmițându-le prin altcineva că nu este în spital și să se întoarcă a doua zi, deși alte cadre medicale au spus familiei că dr. Buta a fost de serviciu pe 6 august.
A doua zi, pe 7 august, din nou oamenii spun că nu au putut discuta cu doctorul care se ocupa de Marius, așa că au mers să discute cu directorul medical al spitalului, iar acesta a dispus să fie întocmite documentele pentru transfer la Fundeni.
Câteva ore mai târziu, Marius a fost transferat cu o ambulanță la Spitalul Fundeni, dar acolo familia a aflat o veste teribilă.
Oamenii spun că doctorii de la Fundeni le-au explicat că Marius avea mai multe vase de sânge din jurul inimii blocate și că ar fi trebuit să fi fost operat de urgență la spitalul din Ploiești, încă de când medicii au observat acest lucru. La acel moment era deja prea târziu pentru a se mai interveni, spun aparținătorii, astfel că Marius, tatăl unui copil de doi ani, a murit chiar în acea zi, la Spitalul Fundeni.
Reporterii ziarului Incomod l-au contactat pe Marius Niculescu, managerul spitalului din Ploiești, pentru a-i solicita un punct de vedere referitor la această situație. Acesta ne-a îndrumat să transmitem întrebările în scris, lucru care s-a și întâmplat, numai că răspunsul primit pe adresa redacției nu răspunde la toate întrebările formulate.
În răspunsul de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești nu se face nicio referire la intervenția chirurgicală care poate i-ar fi salvat viața lui Marius dacă ar fi fost făcută la timp, deși reporterii noștri au întrebat despre acest lucru.
Nu ni se răspunde nici de ce a refuzat dr. Buta să discute cu familia bărbatului pe data de 6 august și nici dacă la nivelul unității spitalicești s-a deschis vreo anchetă internă.
Ni se spune în schimb că după ce a fost internat pe data de 19 iulie pentru o problemă cardiacă, pacientul a avut o evoluție favorabilă, dar că la trei zile de la internare a prezentat o complicație neurologică, apoi una renală și că pentru ambele s-au efectuat consultații, investigații și tratamente, dar că evoluția a fost una nefavorabilă, cu agravarea suferinței renale rapid și progresiv.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Ploiești mai spun că pe data de 7 august starea pacientului s-a agravat brusc și, în urma insistențelor familiei, acesta a fost transferat cu ambulanța la Fundeni, după întocmirea foilor de pacient critic, cu respectările prevederilor legale, avându-se în vedere interesul pacientului.