logo
RNTV Live

Moartea asistată a fost legalizată de către parlamentul portughez

eutanasie
Dumitrache Catalina

Vineri, parlamentul portughez a aprobat, după o luptă lungă, legalizarea eutanasiei în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile, care vor să-și pună capăt suferințelor.

Respinsă anterior de președintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, măsura a divizat țara profund catolică.

Persoanele cu vârsta peste 18 ani vor avea voie să solicite moartea asistată medical, dacă sunt bolnave în stadiu terminal și suferă de suferințe intolerabile, cu excepția cazului în care se consideră că nu sunt apți din punct de vedere mental pentru a lua o astfel de decizie, scrie în lege.

Aceasta se va aplica numai cetățenilor și rezidenților legali și nu se va extinde și asupra străinilor care vin în țară pentru a solicita moartea asistată.

Proiectul de lege privind eutanasia a fost aprobat de parlament de patru ori în ultimii trei ani, dar a fost trimis înapoi de fiecare dată pentru o revizuire constituțională din cauza opoziției președintelui.

Vineri a fost adoptată varianta definitivă, stabilită cu sprijinul socialiştilor la guvernare, care deţin majoritatea absolută în cameră.

„Confirmăm o lege care a fost deja aprobată de mai multe ori de o majoritate uriașă”, declară Isabel Moreira, deputat socialist și susținător al legalizării eutanasiei.

Președintelui i s-a pus la dispoziție o săptămână pentru a promulga noua lege, care ar putea intra în vigoare până în toamnă. Rebelo de Sousa a respins până acum proiectele de lege anterioare din cauza „conceptelor excesiv de nedefinite” și mai târziu a spus că limbajul folosit pentru a descrie condițiile pentru moartea asistată medical au continuat să fie contradictorii și necesitau clarificări.

Eutanasia este autorizată numai în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei dizabilități fizice a pacientului”.

Parlamentarilor li s-a cerut de către președinte să precizeze cine stabilește dacă un pacient este incapabil fizic de moarte asistată, dar parlamentarii au refuzat de această dată să modifice textul.

Rebelo de Sousa a avertizat că un număr mare de medici ar putea avea obiecții morale față de efectuarea eutanasiei, așa cum făcuseră cu privire la avorturi în 2007.

„Există șanse mari ca eutanasia să ducă la o rezistență și mai puternică”, declară acesta.

La rândul lor, cei care critică decizia de a legaliza moartea asistată medical regretă că problema nu a fost supusă unui referendum și speră că deputații din opoziție vor cere din nou Curții Constituționale să examineze proiectul de lege.

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt permise doar în câteva țări, inclusiv în țările Benelux și în Spania.

Sursă: Digi24

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor