Săptămâna trecută, micul rover Pragyaan a alunecat de pe nava sa mamă, aterizatorul Vikram din India, și a început să exploreze regiunea din jurul Polului Sud al Lunii.
Pragyaan din misiunea Chandrayaan-3 din India a aterizat cu succes la aproximativ 370 de mile (600 km) de polul sud lunar, mai aproape decât a fost orice navă spațială de această locație.
„Este pur și simplu incredibil că se întâmplă acest lucru”, spune Simeon Barber, un om de știință planetar la The Open University din Marea Britanie.
Alături de India și Rusia, atât SUA, cât și China și-au pus ochii pe Polul Sud al Lunii. Acolo speră să investigheze unele dintre cele mai interesante mistere ale Lunii și poate chiar să exploateze ceea ce găsesc.
- Chandrayaan-3 și roverul său de mărimea unei valize au trimis înapoi câteva indici despre mediul ciudat în care se află. Călătorind cu aproximativ 1 cm (0,4 inchi) în fiecare secundă pe suprafața prăfuită, roverul Pragyaan s-a îndepărtat de la câțiva metri de la nava sa-mamă.
„Este o locație unică. Disponibilitatea apei este foarte importantă”, spune Saumitra Mukherjee, profesor de geologie la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi, India.
Cele mai bune dovezi pentru gheața pe Lună provine dintr-un experiment NASA din octombrie 2009, când o rachetă goală a fost lovită intenționat într-un crater de la Polul Sud. „Bucata de material avea dovezi de apă. Aceasta este singura noastră observație directă a gheții de apă pe Lună”, spune Margaret Landis, un cercetător planetar la Universitatea din Colorado, Boulder, în SUA.
„Cea mai simplă modalitate de a-l extrage este să scoți solul înghețat și să-l pui într-un fel de cuptor pentru a sublima gheața. Am putea pune suficient propulsor într-un depozit pentru ca o rachetă să se alimenteze și să ajungă în sistemul solar exterior de mai multe ori. Există, de asemenea, acces la puncte care sunt iluminate până la 90% din an, ceea ce oferă o energie solară bună pentru procesarea solului. în oxigen și metale precum aluminiul”, spune Kevin Cannon, profesor asistent de geologie la Colorado School of Mines din SUA.
Chandrayaan-3 pare a fi începutul în a răspunde la aceste întrebări. „Mergem pe Lună pentru a învăța cum să supraviețuim în sistemul solar și să construim un plan pentru explorarea spațiului. Și vom putea învăța despre istoria sistemului solar.”, spune Bleacher.
„Acesta este într-adevăr un următor mare pas pentru omenire” adauga acesta.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.