Potrivit trimisului special al AGERPRES, Florentina Peia, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat Agenției Naționale de Presă AGERPRES că securitatea națională a României nu a fost niciodată garantată într-o manieră mai robustă decât în prezent. El a evidențiat că Summitul NATO de la Vilnius are un puternic efect transformator, iar cea mai importantă transformare vizează planurile de apărare, care urmează să devină operaționale până la sfârșitul acestui an.

„Niciodată în istoria agitată a țării noastre nu am avut securitatea națională garantată mai robust decât acum”, a subliniat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Geoană a menționat că decizia Alianței Nord-Atlantice de a aloca minim 2% din PIB pentru Apărare poate reprezenta o oportunitate pentru renașterea industriei de apărare în România și în regiunea în care se încadrează.

„Pentru România și pentru regiunea noastră – o șansă poate de renaștere a industriei de Apărare, de investiții mai multe în cercetare, dezvoltare, inovare pentru tehnologii cu dublă utilizare, tineri antreprenori, inovatori care pot să înceapă un business interesant, cu o piață care este, de asemenea, foarte interesantă”, a explicat el.

În interviu, secretarul general adjunct al NATO a abordat și subiectul hub-ului regional de antrenament pentru piloții de F-16, care va fi construit în România în colaborare cu Olanda și alți parteneri internaționali și va fi deschis și pentru piloții ucraineni. De asemenea, a discutat despre relația Alianței Nord-Atlantice cu Ucraina și Republica Moldova.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *