Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că „Federația Rusă, concentrată pe situația din Republica Moldova, nu a uitat de alte țări, inclusiv România”, în acest context electoral. Geoană susține că există o „înțelegere subterană evidentă între Marcel Ciolacu și George Simion”, care ar putea influența rezultatele turului al doilea al alegerilor prezidențiale, conform unui comunicat de presă transmis de Agerpres.

„De când a apărut această înțelegere, se încearcă crearea unui culoar pentru Simion să ajungă în turul doi alături de Ciolacu. Aceasta ar putea conduce la o situație în care, în Parlamentul României de anul viitor, aproximativ 30% din forțele politice să fie pro-Moscova, susținute de AUR, în cazul unei eventuale intrări a lui Simion în turul doi. De asemenea, am aflat că Dianei Șoșoacă i s-a permis să candideze la parlamentare, ceea ce ar putea aduce un vot de victimizare din partea alegătorilor săi. Este un risc care nu trebuie asumat”, a declarat Geoană într-o conferință de presă.

El a subliniat că alegerile prezidențiale actuale diferă semnificativ de tradiția ultimilor 35 de ani, când un candidat al PSD și unul al dreptei ajungeau aproape automat în turul doi. Geoană a subliniat importanța participării la vot, îndemnând cetățenii să nu aleagă „răul cel mai mic”, ci să se prezinte la vot în număr cât mai mare în turul întâi, deoarece acest lucru va influența viitorul României.

Geoană consideră că propunerile sale reprezintă o alternativă clară și distinctă față de angajamentele celorlalți candidați, în special Ciolacu și Simion, avertizând că menținerea pe calea euroatlantică este esențială pentru România. El a adăugat că există un risc semnificativ de repetare a scenariilor politice din 2000 și 2009, care au dus la instabilitate economică.

„Prezența AUR sau a domnului Simion în viitoarea ecuație de putere din România ar putea transforma țara într-un riscant debitor pe piețele internaționale. Acest scenariu ar însemna o întoarcere la condițiile impuse de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, similar cu ceea ce s-a întâmplat în 2010”, a conchis Geoană.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews