Vineri, Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, a luat parte la ședința Comisiei de analiză tehnică (CAT) desfășurată la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Bacău și a efectuat o vizită de lucru în teren la depozitul de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău.

În timpul vizitei sale, ministrul afirmă că depozitul Sofert Bacău se intinde pe 16 hectare pentru care plătim 18000 de euro/zi şi urmează să se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit. În acest fel, acesta nu va mai polua în continuare iar statul român va plăti mai putine penalităţi.

”Administraţia Fondului pentru Mediu a depus, la data de 16.11.2023, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Închidere şi reabilitare depozit de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău, beneficiar Administraţia Fondului pentru Mediu”. România are obligaţia de închidere a depozitului de deşeuri industriale periculoase din judeţul Bacău, în vederea conformării cu prevederile acquis-ului european şi cu angajamentele asumate pentru sectorul de mediu. Pentru realizarea investiţiei de închidere a depozitului de deşeuri industriale neconforme a fost necesară, în prealabil, trecerea terenului aferent în proprietatea statului şi în administrarea Administraţiei Fondului pentru Mediu”, prezintă instituţia.

Comunicatul evidențiază că soluția propusă pentru reabilitarea depozitului de fosfogips are ca principal obiectiv reducerea mobilității contaminanților prezenți pe amplasament. Această măsură are rolul de a proteja situl și de a încadra zona în peisajul natural, asigurând în același timp protecția factorilor de mediu, cum ar fi apa, aerul, solul și subsolul. Se menționează, de asemenea, că pe suprafața sitului ecologizat nu se va desfășura în viitor nicio activitate. Perimetrul haldei va fi îngrădit și supus observației pe o perioadă de 30 de ani.

Astăzi suntem mai aproape ca oricând de momentul care va marca închiderea unui capitol negru din istoria Bacăului şi a României. Există în România 31 de depozite de deşeuri industriale periculoase si nepericuloase din cauza căreia plătim amenzi. Depozitul de deşeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău se intinde pe 16 hectare pentru care plătim 18000 de euro/zi.

Mă bucur că am reuşit astăzi să particip la şedinţa comisiei de analiză tehnică din cadrul APM Bacău, unde urmează să se emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit, care nu înseamnă doar faptul că acesta nu va mai polua în continuare, ci şi faptul că statul român va plăti mai putine penalităţi, mai puţine amenzi. Fiecare zi pe care o recuperăm înseamnă bani economisiţi, bani cu care vom putea să facem alte tipuri de investiţii şi sper că Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizat – spune Mircea Fechet.

De asemenea, UE a decis la data de 14 decembrie 2023 sancţionarea României cu o amendă de 1,5 milioane de euro şi penalităţi zilnice de 600 de euro/zi pentru întârzierea închiderii depozitelor de deşeuri neconforme. România mai are de închis şi ecologizat 31 de astfel de depozite.

‎Foto: Mircea Fechet – facebook

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *