Compania Minvest Deva va prelua, prin intermediul Conversmin, operațiunile de întreținere a galeriei Cătălina-Monulești, în urma notificării Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) prin care anunță că va înceta aceste activități. Decizia a fost comunicată Primăriei comunei Roșia Montană și vizează inclusiv evacuarea apelor de mină și asigurarea pazei galeriei, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Clement Negruț, inginer și consilier al președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat pentru ziarulunirea.ro că au fost identificate soluții pe termen scurt pentru continuarea funcționării stației de pompe, dar și pentru paza galeriei, până la sfârșitul anului. În plus, a subliniat că bugetele anului următor vor include fonduri pentru a asigura continuitatea acestor operațiuni.

„Autoritățile locale nu pot să își asume întreținerea galeriei, mai ales în contextul specific al sitului UNESCO de la Roșia Montană, care impune măsuri speciale,” a adăugat Negruț. El a propus înființarea unei comisii care să se deplaseze la fața locului pentru a discuta soluții viitoare, în cadrul unei întâlniri recente la Secretariatul General al Guvernului, la care au participat și reprezentanți ai mai multor ministere, inclusiv Ministerul Economiei, Ministerul Culturii și Ministerul Mediului.

RMGC a anunțat că va întrerupe întreținerea unei galerii recent decolmatare, destinată vizitatorilor, iar acumularea apelor în aceasta ar putea genera accidente ecologice, avertizează specialiștii. Până în prezent, secretarul de stat Mihnea Claudiu Drumea, care a condus întâlnirea de la Guvern, nu a putut fi contactat pentru comentarii suplimentare, iar reprezentanții Minvest Deva și Conversmin nu au răspuns solicitărilor de informații.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews