logo
RNTV Live

Minori exploataţi prin muncă, obligaţi să stea ore în şir în genunchi şi bătuţi, la o fundaţie din Botoşani

diicot
Dudau Andreea Valentina

Minori exploataţi prin muncă, obligaţi să stea ore în şir în genunchi şi bătuţi, la o fundaţie din Botoşani/ Victimele erau forţate să participe la acţiuni religioase/ Două persoane au fost reţinute, iar alte trei au fost plasate sub control judiciar!

Cel puţin cinci minori au fost exploataţi prin muncă în perioada 2022 – 2024 la o fundaţie din Botoşani, fiind puşi să stea ore în şir în genunchi şi bătuţi.

Victimele erau obligate să participe de câteva ori pe săptămână la acţiuni religioase, să descarce TIR-uri cu marfă şi să efectueze diverse treburi în gospodăriile membrilor fundaţiei. Autorităţile au reţinut două persoane în legătură cu acest caz, iar alte trei au fost plasate sub control judiciar.

DIICOT și IGPR au anunțat luni că au documentat activitatea infracțională a cinci persoane implicate în trafic de minori, rele tratamente aplicate minorilor și supunerea acestora la muncă forțată sau obligatorie. Una dintre acestea este urmărită penal și pentru împiedicarea exercitării libertății religioase.

În perioada 2022 – 2024, administratorul unei fundații din municipiul Botoșani ar fi recrutat minori, aflați sub ocrotire, pe care i-ar fi adăpostit într-un centru rezidențial al fundației. Scopul era exploatarea acestora prin muncă și obținerea de donații, în special din străinătate, sub formă de bani și bunuri.

Ancheta a relevat că administratorul și angajații fundației aplicau rele tratamente fizice și psihice asupra celor cinci minori, obligându-i să execute munci grele și să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore, punându-le în pericol dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

De asemenea, administratorul folosea autoritatea sa pentru a forța minorii să participe la serviciile religioase ale bisericii din cadrul fundației și să îndeplinească acte religioase specifice cultului. Refuzul era sancționat cu agresiuni fizice și psihice.

În aceeași perioadă, doi dintre cei cercetați au transportat minorii în diverse locații din județul Botoșani și i-au obligat să presteze diverse munci dificile în folosul personal al administratorului și al familiei sale.

Duminică au fost efectuate 8 percheziții în județul Botoșani, iar procurorii au descoperit și ridicat mai multe mijloace de probă. În urma investigațiilor, procurorii DIICOT au dispus reținerea pentru 24 de ore a două persoane și plasarea altor trei sub control judiciar pentru 60 de zile, în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorilor și supunerea la muncă forțată sau obligatorie.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor