Foto: descopera.ro

„O decizie pe care o voi lua foarte curând se referă la reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Este o instituţie care deşi administrează peste jumătate din Fondul Forestier Naţional este extrem de ineficientă. Aştept cu nerăbdare cifrele lui 2024 pentru că există un risc semnificativ ca pentru prima oară în foarte mulţi ani instituţia să nu facă deloc profit ceea ce e aproape ridicol în opinia mea”, a declarat Mircea Fechet, sâmbătă, la Digi 24.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva este o prioritate, având în vedere ineficienţa economică a instituţiei. În cadrul unui interviu acordat sâmbătă, ministrul a subliniat că unele direcţii silvice care operează pe pierderi vor fi desfiinţate. Fechet a explicat că analiza performanței economice va fi decisivă, cu excepţii în cazuri speciale, cum ar fi regiunea Deltei Dunării, unde condițiile naturale fac profitabilitatea dificilă.

Potrivit ministrului, există mari discrepanţe între performanţele financiare ale diferitelor direcţii silvice. Unele înregistrează pierderi de milioane de lei, în timp ce altele, cu suprafeţe similare, reuşesc să genereze profit. În acest context, Fechet a anunțat măsuri dure, afirmând că directorii direcțiilor silvice neperformante și echipele lor de conducere vor fi demişi, iar structurile respective vor fi integrate în direcţii performante.

Ministrul a adus în discuţie și numărul excesiv de directori din cadrul Romsilva, menţionând că există 100 de directori doar în direcţiile silvice. „Nu putem să rămânem cu 99 sau 100 de directori în ţară. Dacă vor rămâne 50, 30 sau 70, asta va depinde de rezultate, dar scopul este să eliminăm pierderile și să eficientizăm managementul”, a declarat Fechet.

De asemenea, ministrul a menţionat că, la preluarea funcţiei, primele sfaturi primite au fost să evite conflictele cu vânătorii şi pădurarii. Cu toate acestea, Fechet a punctat că aceste schimbări sunt necesare pentru o administrare eficientă a pădurilor României, subliniind că direcţiile silvice fără pădure sau cele care operează pe pierderi nu îşi mai justifică existenţa.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.