Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a fost întrebată dacă poate oferi o garanție că legea pensiilor speciale nu va fi atacată la Curtea Constituțională în urma discuțiilor cu magistrații. Ea a răspuns că nu poate oferi o garanție, ci poate doar să își exprime dorința ca actul normativ să nu fie sesizat la CCR. Gorghiu a subliniat că este atributul legal al Înaltei Curți să exercite acest drept dacă consideră că solicitările stabilite de Curtea Constituțională nu au fost îndeplinite în legea pensiilor de serviciu.

Ministra Gorghiu a adăugat: „Ce drăguț ar fi să vă pot garanta acest lucru. M-aș bucura și eu să nu atace nimeni la Curte, însă este atributul legal al celor de la Înalta Curte, își pot exercita acest drept, dacă, în urma analizei pe care o fac, consideră că nu au fost îndeplinite solicitările pe care Curtea Constituțională le-a trecut în considerentele hotărârii pe care au emis-o pe legea pensiilor de serviciu. Eu, însă, trag nădejde că vom înțelege cu toții, că e vorba de magistrați, că e vorba de Guvern, că e vorba de Parlament sau alte categorii, că înțelegem bine momentul, atât economic, cât și social, prin care trecem și m-aș bucura să putem să bifăm un jalon care înseamnă că guvernul poate să trimită a patra tranșă către Comisia Europeană, astfel încât să încasăm un miliard și jumătate de euro într-un viitor apropiat. Deci, nu pot garanta nimic, pot doar să îmi doresc.”

Întrebată despre semnalele primite de la magistrați, Gorghiu a afirmat că nu are discuții private și că nu poate comunica detalii despre astfel de discuții. Ea a menționat că va lua act de decizia luată de către altă instituție atunci când aceasta va fi făcută publică.

Senatul a adoptat modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu cu 89 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” și o abținere, pentru a aduce actul normativ în conformitate cu decizia Curții Constituționale. Camera Deputaților este următorul pas în procesul legislativ.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis să emită raportul pe proiectul privind pensiile speciale până luni, ora 14:00, iar inițiativa legislativă va intra la vot final în plenul de luni, ora 17:00, conform deciziei conducerii Camerei.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *