Ministrul Justiţiei, senatorul Alina Gorghiu, a declarat miercuri că traficanţii de droguri nu vor mai beneficia de suspendarea executării pedepsei, în urma depunerii propunerii legislative „2 Mai” iniţiate de parlamentarii PNL. Această iniţiativă vizează eliminarea posibilităţii suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunile de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, conform Legii 143/2000. Iniţiatorii acestei propuneri intenţionează să impună pedepse cu închisoarea pentru traficanţii de droguri de mare risc.

Propunerea legislativă „2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă astăzi la Camera Deputaţilor şi se află pe calea legislativă. S-a solicitat aplicarea procedurii de urgenţă pentru acest demers. Prin intermediul acestei iniţiative, se propune modificarea semnificativă a două acte normative cu impact asupra domeniului drogurilor: Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, conform declaraţiilor Alinei Gorghiu dintr-un comunicat oficial.

Ministrul Justiţiei subliniază că noile măsuri au ca scop combaterea traficului de droguri, iar traficanţii vor trebui să suporte rigorile noilor prevederi legislative. Ea argumentează că tragediile recente, precum cea de la 2 Mai, impun necesitatea îmbunătăţirii cadrului legislativ pentru a lupta mai eficient împotriva drogurilor. Alina Gorghiu subliniază că, prin intermediul acestei iniţiative, se urmăreşte eliminarea posibilităţii suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, conform Legii 143/2000. Aceasta afirmă că traficanţii de droguri de mare risc nu vor mai putea scăpa de închisoare.

Conform ministrului, acest demers este răspunsul necesar la creşterea numărului de cauze penale legate de traficul ilicit de droguri. Ea adaugă că, până la finele lunii septembrie din anul 2023, numărul de astfel de cauze de soluţionat a crescut de la 18.233 în aceeaşi perioadă din 2022 la 22.135, dintre care 10.780 au fost înregistrate ca cazuri noi, comparativ cu 8.484 în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Alina Gorghiu mai indică că iniţiativa propune creşterea pedepselor prevăzute de Legea 194/2011 pentru anumite fapte legate de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani.

Ea evidenţiază că modernizarea legislaţiei în acest domeniu este crucială, mai ales în contextul în care Agenţia UE anti-drog monitorizează 930 de noi substanţe psihoactive în 2022. Aceste substanţe chimice, produse în laboratoare clandestine, au efecte mult mai dăunătoare asupra sănătăţii decât drogurile tradiţionale, fiind totodată mai accesibile tinerilor. Astfel, iniţiativa legislativă îşi propune să combată această problemă, având în vedere că vârsta minimă de debut a consumului de substanţe psihoactive este de doar 12 ani în prezent.

Ministrul Gorghiu subliniază că realitatea este chiar mai gravă decât indică datele statistice, şi că impactul negativ al consumului de droguri nu afectează doar consumatorii şi dependenţii, ci şi familiile lor, colegii şi prietenii, precum şi întreaga societate. În acest context, intervenţia rapidă, eficientă şi colaborarea între instituţiile statului cu atribuţii în domeniu şi societatea civilă devin imperative. Gorghiu a ţinut să mulţumească colegilor deputaţi şi senatori care au semnat iniţiativa legislativă.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *