Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și-a exprimat dorința ca românii să poată traversa iarna viitoare fără a resimți frigul în locuințele lor sau teama de facturi prea mari. Acesta a subliniat că România se situează pe locul al patrulea în Europa în ceea ce privește prețul gazelor și pe locul al 16-lea în ceea ce privește prețul energiei electrice.

„Îmi doresc ca în această iarnă românii să nu aibă motive să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Este important, deoarece România are un sistem de compensare-plafonare care acoperă diferența dintre prețul facturilor aferente energiei pentru cetățenii români și anumite companii, și prețul de pe piață, sau prețul la care furnizorii achiziționează energie electrică sau gaze. Suma totală a acestor compensări până în prezent se ridică la aproximativ 23 miliarde de lei”, a explicat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a evidențiat că statul român nu a respectat întotdeauna termenele de plată față de furnizori.

„Dacă această sumă vi se pare mare, este important să menționez că anul trecut, sectorul energetic românesc a contribuit cu peste 40 de miliarde de lei la bugetul de stat, așa că acest sistem este sustenabil. Cu toate acestea, problema stă în faptul că, din păcate, statul român nu a plătit întotdeauna furnizorii la termen. Conform legii, acesta ar trebui să achite 40% din aceste sume în avans, însă până în prezent acest lucru nu s-a întâmplat. În timpul mandatului meu, am intervenit de fiecare dată, chiar prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, pentru a debloca fonduri și a asigura plata furnizorilor. Este crucial să plătim furnizorii, deoarece dacă aceștia nu au acces la fonduri, vor fi nevoiți să se îndatoreze la bănci, suportând costuri suplimentare sub forma dobânzilor. Furnizorii, la rândul lor, trebuie să plătească transportatorilor și să asigure furnizarea de energie electrică și gaze naturale. Dacă nu dispun de resurse financiare, întregul sistem se va bloc”, a subliniat Burduja.

Ministrul Energiei a evidențiat că aproximativ 5 milioane de gospodării din România au achitat în medie 35 de lei pentru factura de electricitate.

„Din vârful crizei energetice și până în prezent, aproximativ 5 milioane de gospodării din țara noastră au achitat factura pentru electricitate în valoare de 35 de lei. Consider că acesta este unul dintre cele mai reduse prețuri din Europa. Având în vedere politica de plafonare a prețurilor, România se află pe locul al patrulea în Europa în ceea ce privește prețurile gazelor și pe locul al 16-lea în ceea ce privește prețul energiei electrice. Această schemă a funcționat, iar românii au beneficiat de tarife rezonabile”, a adăugat Burduja.

Sursa: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *