Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat luni, după semnarea memorandumului privind proiectul interconectorului de gaze cu Serbia, că România nu va face niciun compromis în ceea ce privește producția de energie electrică la hidrocentralele Porțile de Fier I și Porțile de Fier II.
În cadrul discuțiilor cu omologul său sârb, Dubravka Dedovic Handanovic, Burduja a abordat și proiectul sârbesc Porțile de Fier III, o centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj aflată în faza de prefezabilitate. ,,Partea sârbă a lucrat cu compania americană Bechtel pentru acest studiu și au prezentat date preliminare referitoare la investiție și la posibilele impacturi asupra infrastructurii Porțile de Fier I și II,” a declarat Burduja.
Ministrul Burduja a afirmat că atât Hidroelectrica, cât și Ministerul Energiei acordă atenție maximă acestor planuri investiționale. ,,Nu dorim ca producția de energie electrică la Porțile de Fier I și II să fie afectată sub nicio formă. Înțelegem importanța unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj pentru echilibrarea sistemului, dar nu vom face compromisuri,” a subliniat Burduja.
Luni, la Porțile de Fier I, Burduja și Dedovic Handanovic au semnat Memorandumul de Înțelegere privind proiectul de construcție a interconectorului de gaze între România și Serbia. Conducta de transport gaze naturale se va conecta la conducta BRUA în localitatea Petrovaselo, județul Timiș, și va avea o lungime de circa 86 kilometri până la granița cu Serbia, în localitatea Comloșu Mare.
Burduja a fost însoțit la semnare de directorul general al Transgaz, Ion Sterian, și de președintele Directoratului Hidroelectrica, Karoly Borbely. O echipă tehnică din partea Transelectrica a fost, de asemenea, prezentă. Ministrul a accentuat importanța cooperării strânse cu Serbia, având în vedere impactul semnificativ pe care construcția unei hidrocentrale la Porțile de Fier III l-ar putea avea asupra mediului și navigabilității pe Dunăre.
Ministrul Burduja a reamintit că niciun proiect de această amploare nu va putea începe fără acordul României. În discuțiile de la Atena și schimbul de scrisori oficiale, partea română a subliniat necesitatea unei comunicări proactive și a unei colaborări strânse cu Serbia.
,,Proiectul poate fi pozitiv și România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală,” a adăugat Burduja, insistând însă asupra evaluării riguroase a impactului asupra mediului și navigabilității.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews