Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat sâmbătă că schema de plafonare-compensare asigură un cost corect și redus al energiei pentru români. Mai mult, atunci când se iau în calcul tarifele plafonate, România se situează cu al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, iar la energia electrică ocupă locul 16-17 în clasament.

Ministrul Burduja a explicat că schema este în vigoare până în martie 2025 și a menționat că soluții au fost găsite pentru asigurarea fluxului de fonduri care compensează furnizorii de energie electrică și gaze naturale.

Diferența dintre prețul la factură și prețul din piață este suportată de companiile de furnizare. Aceste companii înaintează facturile către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru validare. ANRE și Ministerul Muncii verifică aceste facturi pentru consumatorii non-casnici și casnici. Burduja a subliniat că această schemă a dus la tarife accesibile pentru populație.

Ministrul de Energie a apreciat eforturile lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, pentru a găsi surse de finanțare pentru compensare, subliniind că aceasta provine nu doar din Fondul de Tranziție, ci și din alte surse legal constituite.

În ceea ce privește viitorul, ministrul Burduja a menționat că luni va avea o întâlnire cu companiile de furnizare și instituții bancare pentru a dezvolta o soluție de factoring, care să ofere companiilor de furnizare resurse financiare și să permită băncilor să acorde credite mai accesibile, asigurând în același timp că sumele vor fi plătite de către statul român.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *