Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a lansat o propunere menită să consolideze legătura dintre bibliotecile şcolare şi comunităţi. Propunerea vizează deschiderea acestor biblioteci către publicul larg, cu accent pe stimularea literaţiei şi creşterea interacţiunii culturale, iar acest proces ar avea loc în afara programului de învăţământ.

În cadrul unei vizite în Bihor, Ligia Deca a discutat cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene despre proiectele viitoare ce pot fi implementate în zonă. Una dintre iniţiative se referă la înfiinţarea unui centru judeţean de evaluare şi orientare în educaţie, care ar sprijini elevii în alegerea corectă a traseului educaţional pentru liceu. În acest sens, Ligia Deca a menţionat că o idee similară există deja în legislaţia privind învăţământul preuniversitar, iar demersurile locale pot constitui baza pentru o astfel de iniţiativă.

O altă propunere prezentată de ministrul Educaţiei se referă la deschiderea bibliotecilor şcolare către întreaga comunitate. Ea a evidenţiat că, în multe locuri, lipsesc biblioteci funcţionale cu colecţii de cărţi atractive care să devină adevărate centre culturale pentru localităţi. Ligia Deca consideră că această idee ar contribui nu numai la stimularea literaţiei, dar şi la reducerea analfabetismului funcţional.

În acelaşi timp, ministrul a subliniat necesitatea de a aloca resurse adecvate pentru a sprijini aceste biblioteci şcolare şi a asigura un fond de carte atrăgător. Ea a propus un posibil program experimental prin care bibliotecile şcolare din Bihor să fie deschise şi finanţate din fonduri locale, pentru a atrage nu doar elevii, ci şi familiile lor şi comunitatea în ansamblu.

Această iniţiativă, propusă de Ligia Deca, are potenţialul de a transforma bibliotecile şcolare în centre culturale dinamice şi accesibile pentru întreaga comunitate, contribuind la îmbunătăţirea nivelului de literaţie şi reducerea analfabetismului funcţional la nivel naţional.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *