Marți, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, a găzduit o întâlnire oficială la sediul ministerului cu o delegație condusă de Lilian Carp, președintele Comisiei Parlamentare Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din Parlamentul Republicii Moldova. Discuțiile au avut ca teme principale reforma administrativ-teritorială, programele de dezvoltare locală, politicile de urbanism, tranziția către transportul public ecologic și mobilitatea urbană.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Dezvoltării, ministrul Veștea a subliniat importanța prioritizării cetățeanului și necesitatea stimulării cooperării între localități pentru gestionarea eficientă a politicilor publice comune și implementarea proiectelor integrate de dezvoltare locală. El a afirmat: „Cetățeanul este prioritatea noastră, de aceea trebuie să stimulăm cooperarea pe orizontală a localităților astfel încât acestea să gestioneze politici publice comune și să aplice pentru proiecte integrate de dezvoltare a tuturor comunităților.”

În cadrul discuțiilor, ministrul Veștea a menționat principalele modificări legislative realizate sau în curs de elaborare în domeniul urbanismului și dezvoltării durabile. El a adăugat: „Politica urbană a României a introdus conceptul de cartier complet, în sensul de spațiu urban în care oamenii trăiesc, lucrează și își petrec timpul liber fără să se deplaseze la mare distanță, iar automobilul este lăsat acasă în favoarea mersului pe jos și a transportului public.”

Ministerul Dezvoltării a evidențiat sprijinul acordat Republicii Moldova de către Guvernul României în implementarea programului de asistență tehnică și financiară. Conform comunicatului, acest sprijin se reflectă în proiecte precum modernizarea infrastructurii de transport, înființarea sau reabilitarea rețelelor edilitare de apă și canalizare și conectarea la rețelele de gaz metan.

În contextul cooperării intercomunitare, ministerul a subliniat importanța parteneriatelor voluntare și a inițiativei locale. Ministrul Veștea a concluzionat: „Acest tip de cooperare se bazează, însă, pe parteneriate voluntare și depinde de voința și inițiativa locală, dar este esențială pentru rezolvarea unor disfuncționalități și necesită o abordare la o scară teritorială supralocală.”

Discuțiile au evidențiat și importanța legislației recente în materie de urbanism și mobilitate urbană durabilă. Ministerul a subliniat: „Această idee de dezvoltare compactă se regăsește și în alte inițiative legislative promovate în ultimul timp de MDLPA, cum ar fi dezvoltarea orientată spre transportul public, prin Legea privind mobilitatea urbană durabilă.”

De asemenea, s-a menționat că Legea privind zonele metropolitane are scopul de a crea un cadru de cooperare intercomunitară independent de limitele administrative, evidențiind interdependențele dintre marile orașe și zonele periurbane ale acestora.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *