Viitorul Cod al urbanismului, aflat în procedură de adoptare, promite o simplificare majoră a procesului de obținere a autorizațiilor de construire, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Acesta a anunțat că, pentru unele tipuri de construcții, autorizațiile ar putea fi înlocuite cu simple notificări depuse la primării, relatează ebihoreanul.ro.
Cseke a explicat că, în cazul unor construcții precum locuințele unifamiliale cu un singur nivel în mediul rural, garajele, terasele sau stațiile de încărcare pentru vehicule electrice, procesul actual de autorizare, considerat complicat și birocratic, va fi înlocuit cu o procedură mult mai simplă. Construcțiile ar putea fi realizate doar pe baza unei notificări, dacă acestea respectă planurile urbanistice locale și sunt întocmite pe baza unui proiect realizat de un specialist.
„Am discutat cu primarii din Prahova despre anumite categorii de construcții care nu ar mai necesita autorizare de construire, ci doar o notificare. Spre exemplu, o stație de încărcare electrică, care în prezent necesită autorizare, dar care în practică ar trebui simplificată. Alte exemple sunt terasele, garajele sau casele mai mici din mediul rural. Notifici primăria, aceasta verifică planurile urbanistice și, dacă sunt conforme, îți permite să construiești, fără a mai trece prin procedura clasică de certificat de urbanism și autorizație de construire, care poate dura luni întregi”, a declarat ministrul, potrivit economica.net.
Cseke a precizat că noul Cod al urbanismului va elimina și alte obstacole administrative. Spre exemplu, pentru locuințele unifamiliale de până la 150 de metri pătrați construite în mediul rural, cu un singur nivel, autorizațiile de construire ar putea fi eliminate, cu condiția ca proiectele să fie întocmite de un specialist.
De asemenea, ministrul a subliniat că a cerut și eliminarea unor taxe, cum ar fi cele percepute de Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru extrasele de Carte Funciară, pentru a sprijini demersurile de simplificare administrativă.
Această inițiativă legislativă își propune să reducă birocrația și să accelereze procesul de dezvoltare urbană, oferind în același timp siguranță și claritate pentru toți cei implicați în construcții.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews