Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că la cel mai recent Consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne) al Uniunii Europene, cu excepția Austriei, toate celelalte state membre s-au exprimat în favoarea lărgirii spațiului Schengen. Predoiu a explicat că Austria a susținut o reformare a spațiului Schengen și a prezentat aceasta ca fiind motivul pentru care nu acceptă încă extinderea spațiului Schengen la România și Bulgaria.

Ministrul a subliniat că aderarea României la Spațiul Schengen nu înseamnă suspendarea acordurilor Schengen, ci aplicarea regulilor prevăzute în Codul Frontierelor Schengen, care permit controale temporare în anumite circumstanțe, cum ar fi amenințările teroriste sau riscurile pentru securitatea națională.

Predoiu a menționat că, de la preluarea mandatului, a urmărit două direcții de acțiune: menținerea sprijinului solid al statelor membre UE pentru aderarea României la Schengen și stabilirea unei relații diplomatice de cooperare și încredere cu Austria, pentru a aborda în mod constructiv diferendele existente.

Ministrul a subliniat că aceste acțiuni au dat roade și au condus la sprijinul majoritar al statelor UE pentru extinderea spațiului Schengen. Predoiu a menționat că acest sprijin continuă să fie solid, întrucât România a reușit să combată eficient migrația ilegală și să protejeze frontierele UE.

El a sfătuit să se păstreze calmul și luciditatea în acest proces și să se continue cooperarea cu țările vecine, cum ar fi Serbia, Ungaria și Austria, pentru a avansa în mod planificat și eficient către aderarea la Spațiul Schengen.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *