Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a participat la Consiliul Afaceri Externe (CAE) al statelor membre UE, desfășurat la Bruxelles. În cadrul reuniunii, s-a discutat despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relația cu Turcia, securitatea economică europeană și alte aspecte curente privind relațiile cu China și Summit-ul UE-CELAC.

În contextul discuției despre Ucraina, Ministrul Odobescu a reafirmat sprijinul României pentru țară în toate domeniile și a susținut adoptarea unui pachet de sprijin financiar dedicat Ucrainei. De asemenea, a pledat pentru o adoptare rapidă a celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace și pentru consolidarea regimului de sancțiuni împotriva Rusiei și Iranului.

Pe tema angajamentelor de securitate ale UE pentru Ucraina, s-a avut o primă discuție la nivel ministerial, iar Ministrul Odobescu a apreciat abordarea UE și a subliniat importanța unei abordări strategice regionale ample, care să includă și regiunea Mării Negre.

Ministrul a reiterat sprijinul pentru Formula de Pace propusă de președintele Zelenski și pentru continuarea discuțiilor cu statele terțe în vederea implementării acesteia. De asemenea, a exprimat deschidere pentru Declarația G7 adoptată la Summit-ul NATO de la Vilnius, care susține Ucraina.

În legătură cu Turcia, Ministrul Odobescu a exprimat sprijinul pentru un dialog constructiv UE-Turcia și a subliniat necesitatea unei abordări echilibrate, pragmatică și principială, în beneficiul strategic pe termen lung al UE și al Turciei.

Referitor la securitatea economică europeană, s-a discutat despre Strategia UE și reducerea riscurilor față de China și despre gestionarea consecințelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o discuție informală cu secretarul de stat american Antony Blinken, Ministrul Odobescu a reiterat importanța cooperării și unității transatlantice, în special în privința gestionării consecințelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a susținut sprijinul pentru țări vulnerabile precum Republica Moldova, Georgia sau partenerii din Balcanii de Vest.

Sursă: news.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *