Miercuri, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a dezvăluit că detaliile finale privind cloud-ul guvernamental au fost discutate săptămâna trecută la Bruxelles, iar în următoarele două săptămâni se așteaptă feedback-ul cu privire la varianta tehnică finală și la rolul fiecărui partener implicat. Ivan a subliniat că acest proiect va aduce schimbări majore în arhitectura statului român.

În contextul administrării digitale, ministrul a explicat că cloud-ul guvernamental a ajuns la stadiul actual după negocieri îndelungate și că se așteaptă la finalizarea achizițiilor în curând. El a evidențiat importanța creării unei interfețe unice pentru toate serviciile oferite de statul român, înlocuind sutele de baze de date și softuri existente în administrație.

Ivan a mulțumit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru deschiderea unui apel de 524 de milioane de euro pentru digitalizarea a 30 de servicii publice esențiale. El a precizat că evaluarea și maparea acestor servicii se fac împreună cu Banca Mondială și că obiectivul nu este doar aducerea de fonduri în România, ci realizarea unei schimbări reale în transformarea statului.

Ministrul a subliniat importanța digitalizării administrației, oferind exemplul Estoniei, care, după 20 de ani de digitalizare, a reușit să economisească anual 2% din PIB în costurile administrației publice. Ivan a pledat pentru oferirea serviciilor guvernamentale non-stop, direct pe dispozitivele mobile, și a subliniat că această transformare este esențială pentru a face România competitivă în era digitală.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *