Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe al României, a participat la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene la Toledo. În discuții, ea a subliniat atacurile recente ale Rusiei în apropierea frontierei României și a cerut o abordare integrată a situației din Marea Neagră, inclusiv sprijinirea Republicii Moldova.

Ministrul român a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și a subliniat importanța încheierii rapid a celei de-a opta tranșe din cadrul Instrumentului European pentru Pace. Ea a pledat, de asemenea, pentru consolidarea Misiunii UE de Asistență Militară pentru Ucraina (EUMAM).

În ceea ce privește viitorul sprijin al UE pentru Ucraina, Odobescu a subliniat necesitatea flexibilității și predictibilității, susținând crearea unui fond special dedicat Ucrainei prin suplimentarea alocărilor pentru Instrumentul European pentru Pace.

Ministrul a condamnat lovitura de stat din Niger și a făcut apel la revenirea la ordinea constituțională în această țară. Ea a exprimat preocuparea pentru situația umanitară și de securitate și a subliniat angajamentul României pentru asigurarea securității în regiunea Sahel.

Reuniunea de la Toledo a fost o ocazie pentru miniștrii de externe europeni să discute despre diverse chestiuni internaționale și regionale, inclusiv criza din Ucraina și evenimentele din Niger.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *