logo
RNTV Live

Ministerul Turismului anunță schimbări în clasificarea spațiilor de cazare din România în urma incendiului de la Ferma Dacilor

radu_oprea
Theo Tănăsescu

Ministrul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului, Radu Oprea, a detaliat procedura de clasificare a tuturor unităților de cazare din România și a explicat cum vor fi efectuate verificările de către instituțiile statului.

Ministerul Turismului este responsabil de stabilirea standardelor de calitate, inclusiv acordarea unui număr corespunzător de stele pentru unitățile hoteliere sau margarete pentru pensiuni, precum și de clasificarea altor tipuri de cazare turistică, cum ar fi hosteluri, pontoane plutitoare, bungalouri, etc.

„Acest standard de calitate reprezintă dotarea locului respectiv, dotarea camerei care îl întâmpină pe un turist. Dau un exemplu: acolo sunt în detaliu numărul de prosoape, numărul de perne care trebuie să existe într-o cameră, dacă are oglindă, dacă nu are oglindă, dacă are televizor, dacă nu are televizor, dacă are feon, genul acesta de servicii / dotări care sunt puse la dispoziția turistului dau consistența acestui standard de calitate pe care noi îl clasificăm”, a spus Radu Oprea, conform Mediafax.

Ministrul a explicat cum se produce această clasificare.

„Cel care este direct interesat – administrator, proprietar, împuternicit – vine cu o cerere către Ministerul Turismului care cuprinde toate aceste detalii pe care vi le-am spus mai devreme și până acum o săptămână era cerută doar înregistrarea la Registrul Comerțului – extinsă ce-i drept cu punctul de lucru – care avea ca bază și fundament asupra autorizației de funcționare a celorlalte autorizații necesare declarația pe propria răspundere pe care oricare administrator când vrea să o dea la Registrul Comerțului. Deci se mergea, ca spirit al legii, pe buna credință a anteprenorului. De săptămâna trecută am modificat ordinul acesta care era valabil din 2013, în sensul în care am cerut și autorizația de construire sau alte documente doveditoare pentru că nu toate capacitățile de cazare autorizația de construire ca document fundamental”, a mai spus Radu Oprea.

Ministrul Turismului a afirmat că a solicitat acest lucru pentru a accelera transmiterea către celălalt domeniu de competență, care acoperă siguranța construcției în toate aspectele, de la rezistența la cutremur până la capacitatea de încărcare la zăpadă, rezistența la vânt și inclusiv aspectele legate de siguranța la incendiu.

„Acestea fac parte din siguranța construcției și sunt instituții ale statului român cu competență în acest domeniu, dacă vorbim de partea de sigurnață la foc, ISU este acea instituție care poate aproba, verifica, lua măsuri până la închiderea locației respective. Ce ne dorim? Odată să avem această trasabilitate mai bună între documentele care se referă la siguranța construcției, să știm că acele servicii de calitate pe care le clasificăm vin în completarea unei clădiri care este sigură din punct de vedere constructiv și al folosinței și, în același timp, suntem într-un grup de lucru cu MAI și alți colegi astfel încât să reușim o colaborare interinstituțională mult mai bună. Adică, în momentul în care cei de la Corp Control din Ministerul Turismului care verifică acest standard de calitate merg și să poată cere și autorizația de securitate la incendiu sau alte acte doveditoare. Dacă nu sunt, să putem să transmitem aceste date foarte rapid către ISU, cei care pot veni și lua măsurile corespunzătoare astfel încât lucrurile să se întâmple mult mai rapid, prevenția și siguranța să fie mult mai bune pentru turiștii din România”, a explicat ministrul.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor