Comisia Națională de Diabet a Ministerului Sănătății introduce Registrul Național de Diabet Zaharat și Prediabet, o platformă electronică conectată la dosarul electronic de sănătate al pacientului.

Registrul Național de Diabet Zaharat și Prediabet, conform Ordonanței de Guvern 39/2023, va funcționa ca o platformă electronică sub administrarea Ministerului Sănătății, gestionată de Institutul Național de Sănătate Publică.

Datele medicale ale pacienților cu prediabet și diabet zaharat vor fi centralizate într-o bază de date națională, interconectată cu dosarul electronic de sănătate al pacientului din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate.

Această inițiativă are un impact semnificativ asupra prevenției și depistării precoce a diabetului zaharat, beneficiind atât persoanele afectate, cât și comunitatea medicală.

Planul național de prevenție va acoperi beneficiarii și participanții la intervenții pentru riscul de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum și drepturile și responsabilitățile acestora.

Acesta va include, de asemenea, competențele și responsabilitățile participanților la intervențiile pentru riscul de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum și obligațiile autorităților și instituțiilor publice implicate în implementarea măsurilor de prevenire și depistare precoce a diabetului. Planul va cuprinde programe, proiecte și activități pentru îmbunătățirea și clarificarea modului în care se vor implementa măsurile de prevenție și depistare precoce a diabetului zaharat.

Finanțarea intervențiilor pentru riscul de diabet zaharat, dizabilitate sau deces în cadrul Planului național de prevenție va proveni, după caz, de la bugetul de stat, de la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, de la bugetele locale, din donații și sponsorizări, precum și din alte surse legal constituite.

Planul va implica medici diabetologi și medici din diverse specialități, precum și personal acreditat care furnizează servicii conexe, educație terapeutică, tratament farmacologic sau dispozitive medicale.

Președintele Comisiei Naționale de Diabet, conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, a subliniat importanța acestor măsuri pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu diabet și prevenirea complicațiilor.

Registrul Național de Diabet și Prediabet prezintă instrumente semnificative pentru întărirea politicilor de sănătate publică în domeniul diabetului urmand să fie demarate acțiunile pentru elaborarea normelor și designului Registrului Național de Diabet și Prediabet.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *