La începutul anului curent, Ministerul Sănătății a inițiat un proces de revizuire a legislației referitoare la cazurile în care un pacient decedează într-un spital fără a-și fi exprimat consimțământul cu privire la accesul la dosarul său medical.

Această acțiune a fost inițiată la cererea Avocatului Poporului, în urma unui caz din județul Covasna. Primul pas a constat în adoptarea unei ordonanțe de urgență (nr. 6/2023) de către Guvern, care a adăugat prevederi la Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003.

Acest act normativ a ajuns ulterior în Parlament, unde a fost modificat de două ori în moduri total diferite: mai întâi în Senat, apoi în Camera Deputaților, organul decizional în această problemă.

Ordonanța de urgență nr. 6/2023 stabilea patru categorii de persoane care aveau dreptul de a accesa documentele medicale ale unui pacient în cazul decesului acestuia într-un spital, atunci când acesta nu a putut să-și exprime acordul pe durata spitalizării.

Astfel, informațiile medicale confidențiale puteau fi furnizate soțului supraviețuitor, ascendenților, descendenților și unei rude până la gradul IV.

Senatul, ca prima cameră sesizată, a decis să modifice complet conținutul ordonanței de urgență, hotărând că accesul la documentele medicale ar trebui să fie permis doar „organelor abilitate ale statului, conform prevederilor legale”.

În Camera Deputaților, forul decizional, legea de aprobare a OUG nr. 6/2023 a fost din nou schimbată complet.

Astfel, în forma votată în plenul Camerei Deputaților (forma din raportul înaintat de Comisia pentru Sănătate și Familie), la documentele medicale vor avea acces moștenitorii legali ai persoanei decedate, pe baza certificatului de moștenitor.

Legea urmează să intre în această formă în vigoare, fiind promulgată marți de președintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Noua lege va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, în zilele următoare.

În comparație cu propunerea inițială a Guvernului, forma finală a actului normativ implică o întârziere considerabilă în accesarea documentelor medicale ale persoanelor decedate în spitale, deoarece aceste persoane trebuie acum să dovedească în mod legal că sunt moștenitori.

În forma inițială propusă prin OUG nr. 6/2023 (încă în vigoare), nu era necesar decât să se dovedească calitatea de soț/soție sau de rudă.

Inițiativa de revizuire a legislației a fost declanșată după ce biroul Avocatului Poporului din Brașov a semnalat un caz din județul Covasna, al unei femei căreia i s-a refuzat accesul la datele medicale, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa unui consimțământ expres al fiului său, care a fost victimă a unui accident rutier anul precedent.

Fiul persoanei respective a fost implicat într-un accident în comuna Micfalău, județul Covasna, a fost grav rănit și ulterior a decedat în spital.

„Este vorba despre un pacient care a fost complet incapabil să-și exprime vreo preferință cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces la datele sale legate de diagnostic, tratament etc.”, a subliniat Avocatul Poporului.

Până recent, Legea nr. 46/2003 referitoare la drepturile pacientului stipula la articolele 21-22 că toate informațiile referitoare la starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul și datele personale sunt confidențiale, chiar și după deces, cu excepția cazului în care pacientul și-a dat un consimțământ explicit sau când legea o cere expres.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *