Sursa foto: capital.ro

Ministerul Sănătății transmite că schimbările care urmează să fie implementate în sistemul sanitar nu presupun reduceri de fonduri, limitarea accesului la tratamente sau concedieri

Dimpotrivă, este vorba despre un pachet amplu de măsuri care vizează digitalizarea, extinderea accesului la servicii medicale și eliminarea unor bariere birocratice.

Unul dintre pașii esențiali ai reformei este crearea unei platforme digitale prin care pacienții își vor putea face programări medicale, indiferent de unitatea sanitară. Sistemele existente de programare ale spitalelor și clinicilor vor fi integrate în această platformă națională.

Pacienții vor primi notificări – prin SMS sau e-mail – despre serviciile medicale de care beneficiază (de la consultații la medicul de familie, la spitalizări, tratamente, rețete sau dispozitive medicale), precum și despre sumele decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pacienții cu afecțiuni acute vor beneficia de analize medicale și investigații imagistice, iar aceste servicii vor putea fi repetate anual pentru monitorizare. În cazul pacienților oncologici, accesul la investigații paraclinice nu va fi limitat de bugetul alocat. Rezultatele analizelor de laborator și ale investigațiilor imagistice vor trebui livrate în maximum trei zile. În plus, imaginile CT sau RMN vor fi puse la dispoziția atât a medicului curant, cât și a pacientului.

Pentru pacienții cu boli grave, Ministerul promite facilitarea accesului la medicamente inovatoare, precum și includerea mai rapidă a acestora pe listele de compensate și gratuite, într-un ritm comparabil cu media europeană.

Valabilitatea cardului de sănătate va fi prelungită automat cu 10 ani. Totodată, coplata va fi ajustată progresiv până la eliminare în cazul serviciilor oferite de spitalele private aflate în contract cu CNAS, în special în programele de screening, diagnostic și tratament pentru pacienții cronici sau cu patologii severe, inclusiv oncologice.