Sursă foto: Graiul Salajului

Începând cu data de 1 iunie 2022, suma alocată pentru alocația de hrană în spitalele publice a cunoscut o creștere semnificativă. Prin urmare, suma destinată acestei alocații a fost majorată de la 11 lei la 22 lei pe zi pentru pacienții spitalizați (copii și adulți), lăuze și însoțitori, iar pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii, suma a fost majorată la 33 lei pe zi.

Cu toate acestea, o evaluare extinsă realizată de Ministerul Sănătății în peste 250 de spitale publice din întreaga țară a relevat diferențe semnificative în ceea ce privește calitatea hranei furnizate pacienților.

În vederea îmbunătățirii calității și siguranței hranei oferite în spitale, Ministerul Sănătății a demarat un program denumit „Hrană bună și sigură pentru pacienți”. Acest program, care va beneficia de finanțare din partea Băncii Mondiale, urmărește să consolideze serviciile alimentare în unitățile sanitare.

O evaluare exhaustivă a fost efectuată în 252 de spitale publice începând din anul precedent pentru a analiza modul în care hrana este furnizată pacienților.

Ministrul Sănătății, profesorul universitar dr. Alexandru Rafila, a subliniat că majoritatea spitalelor evaluare aveau sisteme de catering. Totuși, s-au semnalat frecvent plângeri referitoare la acest serviciu, inclusiv mâncare rece sau puțin apetisantă din punct de vedere al aspectului sau conținutului. O treime dintre spitale au bucătării proprii, cu un număr mediu de 15 angajați pentru fiecare dintre ele, însă această situație variază în funcție de dimensiunea spitalului.

Programul „Hrană bună și sigură pentru pacienți” propune reabilitarea și dotarea blocurilor alimentare ale spitalelor care dispun de bucătării, în cele 252 de unități sanitare evaluate. Bugetul mediu alocat fiecărei unități este de 2,5 milioane de euro, cu un buget total estimat la 450 de milioane de euro.

Cheltuielile eligibile în cadrul programului includ activități de reabilitare, extindere și dotare cu echipamente pentru bucătăriile din spitale. În plus, Ministerul Sănătății examinează posibilități pentru optimizarea resurselor umane în acest domeniu, pentru a permite o flexibilitate sporită în privința angajărilor.

Ministrul a subliniat că nu doar calitatea hranei este importantă, ci și modul în care aceasta este servită și gestionată pentru pacienți.

„Programul ‘Hrană bună și sigură pentru pacienți’ reprezintă o inițiativă nouă pe care o lansăm în parteneriat cu Banca Mondială. În spațiul public există discuții legate de calitatea hranei oferite pacienților. Avem exemple de bune practici, unde spitalele pregătesc hrana în interiorul lor, astfel încât întreaga sumă alocată pacienților să fie utilizată pentru aceasta, și nu pentru transport sau profitul operatorilor de catering din spitale,” a menționat Alexandru Rafila.

El a adăugat că aceste sume pentru hrană nu mai sunt incluse în bugetul spitalelor, ci sunt plătite separat de Ministerul Sănătății. Această abordare încurajează dezvoltarea serviciilor proprii de bucătărie în spitale, în special în cazul unităților mari.

Un astfel de proiect a fost deja implementat cu succes la Spitalul Universitar de Urgență București, cu sprijinul unor donații.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *