Ministerul Sănătății va edifica un Centru Național de Excelență în Protonoterapie în cadrul Institutului Oncologic București. Într-o primă etapă, a fost constituit Grupul Tehnic de Lucru, condus de secretarul de stat Alexandru Rogobete, cu atribuția de a elabora documentația necesară pentru implementarea proiectului. Ordinul de înființare a acestui grup a fost semnat marți de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila!
„Am încredere că în România vom realiza primul centru de excelenţă în protonoterapie din regiune. Acest proiect este inclus în lista noastră de priorităţi, având în vedere că dispunem de finanţare adecvată şi face parte dintr-un program extins de măsuri iniţiate pentru a sprijini pacienţii cu afecţiuni oncologice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Proiectul implică atât modernizarea, reabilitarea și extinderea clădirii destinate tratamentelor de zi cu zi și de durată, cât și echiparea centrului cu echipamente de imagistică: PET-RMN, RMN 3T, RMN 1,5 T, PET-CT CT premium, SPECT 16 sliceuri; cyclotron pentru producerea de radioizotopi, echipamente de dozimetrie, analize medicale și investigaţii; infrastructură IT, cyberknife machine, aparat de radioterapie stereotaxică, TrueBeam ST, trilogy, RapidArc, accelerator linear.
Secretarul de stat Alexandru Rogobete a subliniat importanța proiectului în cadrul strategiei naționale de abordare integrată a afecțiunilor oncologice, începând de la depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul pacienților cu astfel de afecțiuni.
„La nivel european, s-a dezvoltat o direcție strategică de a investi semnificativ în creșterea capacității sistemelor medicale de a răspunde la toate aspectele legate de afecțiunile oncologice. Depistarea precoce, diagnosticarea corectă și tratamentele inovatoare fac parte din această strategie. În România, am reușit să accesăm fonduri pentru Institutul Oncologic de la Timișoara în valoare de peste 1 miliard de lei, din PNRR, dar și celelalte linii de finanțare contribuie la același obiectiv: un răspuns proporțional al sistemului în sprijinul pacienților cu afecțiuni oncologice”, a afirmat Alexandru Rogobete.
Conform declarațiilor sale, investiția totală pentru Centrul Național de Protonoterapie este de 70 de milioane de euro, finanțate din fonduri structurale europene.
Licitația urmează să fie lansată în luna august.
Planul European de Control al Cancerului specifică că în fiecare stat membru trebuie să existe un centru comprehensiv de tratament pentru cancer, adică 1 la 5 milioane de locuitori.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews