Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a transmis către Autoritatea de Certificare și Plată (ACP) din cadrul Ministerului Finanțelor declarații de cheltuieli în valoare totală de 608 milioane de euro pentru a fi certificate și rambursate, conform unui comunicat emis de MIPE.

Potrivit sursei menționate, aceste declarații de cheltuieli au fost canalizate prin intermediul Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional (POR) și Autorității de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU).

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat importanța accelerării procesului de aducere a fondurilor europene în economia țării. El a menționat că în ultimele zile au fost transmise declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro, care vor contribui la totalul sumelor rambursate de Comisia Europeană. Ministrul a subliniat că acesti bani sunt esențiali pentru țară și vor ajunge rapid la beneficiari. În săptămânile viitoare, MIPE va depune alte solicitări de plată de nivel similar pentru a atinge o rată maximă de absorbție până la finalul anului 2023.

În ceea ce privește declarațiile de cheltuieli transmise prin POR, valoarea totală a acestora a fost de 399,13 milioane de euro. După verificări, s-a constatat că valoarea declarației de cheltuieli transmise deja Comisiei Europene de către ACP a fost de 298,58 milioane de euro, iar diferența de 100 de milioane de euro reprezintă cheltuieli suplimentare pentru drumuri județene, care vor fi cerute ulterior spre rambursare Comisiei.

Suma totală transmisă pentru decontare în cadrul POR a ajuns la 5,3 miliarde de euro, cu o rată de absorbție de 80%. În plus, din alocarea UE de 6,8 miliarde de euro, plăți în valoare de 6,56 miliarde de euro au fost efectuate către beneficiari, reprezentând o rată a plăților de 96% în cadrul POR 2014-2020.

În paralel, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU) a transmis o declarație de cheltuieli în valoare de 208,92 milioane de euro. Până în prezent, au fost solicitate Comisiei Europene fonduri în valoare de 3,41 miliarde de euro din alocarea totală a POCU 2014-2020 de 4,59 miliarde de euro. Din această sumă, peste 566 milioane de euro au fost cerute pentru rambursare în cursul acestui an.

Aceste sume solicitate spre rambursare reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Regional și Programul Operațional Capital Uman. În plus, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a transmis Autorității de Certificare și Plată două declarații de cheltuieli în valoare totală de 252,55 milioane de euro.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *