logo
RNTV Live

Ministerul Finanțelor are intenția să acceseze un nou împrumut de un miliard de euro pentru a compensa deficitul din buget

bani-salariu-Romania-2022-dreamstime
Dudau Andreea Valentina

În luna mai 2024, Ministerul Finanțelor (MF) a programat împrumuturi de la băncile comerciale în sumă totală de 5,2 miliarde de lei. De asemenea, se estimează că suma de 690 milioane de lei va putea fi adăugată prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, asociate licitațiilor de obligațiuni!

Suma totală, de 5,89 miliarde de lei, este cu 890 milioane de lei mai mică decât cea planificată inițial în aprilie 2024, de 6,78 miliarde de lei. Aceasta va fi direcționată către refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetului de stat. În plus, Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute încă un miliard de euro.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, pe 16 mai este programată o licitație pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, în sumă de 300 de milioane de lei, ce va avea scadența în 30 aprilie 2025. Pe 23 mai va avea loc o licitație pentru o altă emisiune, în valoare de 300 de milioane de lei, cu scadența în 27 noiembrie 2024.

De asemenea, în cursul lunii mai 2024, vor fi demarate 11 emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,6 miliarde lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, reprezentând 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni (690 milioane de lei în total).

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor