Guvernul nu a implementat nicio rectificare bugetară în acest an, deși au avut loc discuții timp de mai multe luni cu privire la un pachet fiscal menit să consolideze bugetul național.

Recent, mai multe asociații de pacienți au avertizat că întârzierea în implementarea rectificării bugetare afectează negativ programele naționale de sănătate, care au rămas fără finanțare în ultimele două luni. Acum, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) afirmă că Ministerul Finanțelor a aprobat o soluție pentru a remedia această problemă în acest trimestru, folosind sume din bugetul trimestrului IV al anului.

Cu toate acestea, nu este clar ce se va întâmpla în ultimul trimestru al acestui an, deoarece fondurile rămase vor fi insuficiente pentru necesitățile existente. De asemenea, CNAS nu a comunicat suma necesară pentru desfășurarea programelor naționale până la sfârșitul anului 2023, așa cum au solicitat asociațiile de pacienți.

„În urma solicitărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerul Finanțelor a aprobat o suplimentare a prevederilor bugetare aferente trimestrului III, prin reducerea corespunzătoare a prevederilor trimestrului IV, încadrându-se în limitele fondurilor anuale aprobate prin Legea bugetului de stat,” a transmis instituția.

Asociațiile de pacienți susțin că absența rectificării bugetare a blocat activitățile din spitalele din România.

„Programele naționale de sănătate au fost lipsite de finanțare, iar pacienții români au rămas fără medicamente. În ultimele două luni, programele naționale au rămas fără resurse. Pacienții cronici sunt trimiși acasă fără tratament și fără alte alternative. Viețile românilor sunt în pericol, iar nimeni nu răspunde pentru aceste decese care ar fi putut fi evitate,” a avertizat asociațiile de pacienți.

Aceste asociații au cerut Guvernului să adopte măsuri imediate și să deblocheze fondurile necesare sistemului de sănătate, iar CNAS să furnizeze rapid suma necesară pentru derularea programelor naționale până la sfârșitul anului 2023.

Mesajul a fost transmis de Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Până în prezent, CNAS nu a comunicat suma necesară pentru derularea programelor naționale până la sfârșitul anului 2023.

Cu o săptămână în urmă, mai multe asociații de pacienți au solicitat Guvernului să elimine scutirile de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), o măsură care ar putea aduce anual aproximativ 1 miliard de euro suplimentar la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care reprezintă principala sursă de finanțare a programelor publice de sănătate din România.

În acest an, situația FNUASS s-a înrăutățit, deoarece cheltuielile au crescut mai rapid decât veniturile în primele 7 luni, iar guvernul a redus subvențiile către fond, în contextul crizei bugetare.

Astfel, în primele 7 luni ale anului 2023, fondul a înregistrat venituri totale de 31,34 miliarde de lei (11,1 miliarde de euro), în creștere cu 7,2% față de aceeași perioadă din anul anterior, când încasările au fost de 29,23 miliarde de lei. În schimb, cheltuielile au ajuns la 35,05 miliarde de lei, în creștere cu 8,2% față de nivelul din primele șapte luni din 2022.

În 2022, bugetul total al FNUASS a fost de 55 miliarde de lei (aproximativ 11 miliarde de euro), iar scutirile au dus la încasări mai mici cu 4,8 miliarde de lei (aproape 1 miliard de euro).

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *