logo
RNTV Live

Ministerul Educației a introdus Olimpiada de Securitate Cibernetică în lista olimpiadelor naționale școlare

cibernetica
Dudau Andreea Valentina

Recent, Ministerul Educației a publicat lista olimpiadelor programate să aibă loc în anul școlar 2023 – 2024. În această listă oficială a competițiilor naționale aprobate de minister, apare pentru prima dată Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC)!

Ministerul Educației a publicat lista olimpiadelor programate să aibă loc în anul școlar 2023 – 2024. În această listă oficială a competițiilor naționale aprobate de minister, apare pentru prima dată Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC). Această includere reprezintă o recunoaștere evidentă a importanței crescânde a educației în domeniul securității cibernetice în România, în contextul avansului rapid al tehnologiei și al deficitului de specialiști în acest domeniu.

Olimpiada de Securitate Cibernetică se va desfășura în două etape distincte. Prima etapă, cea județeană, va avea loc pe 2 martie 2024, în timp ce cea națională se va desfășura între 22 și 25 mai 2024. În cadrul sesiunii județene, participanții vor susține o probă teoretică de o oră și o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maxim 30 de minute între acestea. Etapa națională va consta într-o singură probă de concurs, care va include elemente teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy, conform comunicatului de presă al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Participanții la etapa națională a olimpiadei vor avea oportunitatea de a fi selectați în echipa națională de securitate cibernetică a României, pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecția pentru echipa națională va avea loc în cea de-a doua zi a concursului și va implica o probă de aplicații practice cu un grad mai ridicat de dificultate, care va include un exercițiu de tip Attack & Defence.

La proba de baraj vor participa primii 30 de concurenți cu cele mai mari punctaje, în ordinea descrescătoare a scorurilor obținute la etapa națională, indiferent de clasa în care au participat. Primii 15 concurenți clasați la proba de baraj din cadrul OSC vor avea șansa de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, completând lotul preliminar al echipei naționale.

Elevii clasificați pe primele locuri în clasamentul general al etapei naționale vor fi premiați conform prevederilor Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare. De asemenea, cei mai bine clasați la faza națională vor avea posibilitatea de a face parte din echipa națională extinsă a României, care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică – ECSC, programat să aibă loc în luna octombrie a aceluiași an, la Torino (Italia).

Echipa națională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi compusă din cinci membri Juniori (cu vârste de până la 20 de ani) și cinci membri Seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componența echipei va fi determinată după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori și experți din partea partenerilor Orange și Bit Sentinel.

Subiectele și metodologia competiției sunt elaborate și evaluate de către Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanți ai DNSC, ai Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, ai Asociației Naționale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum și profesori și experți din partea partenerilor din mediul privat, Orange România și Bit Sentinel, care au o vastă experiență în organizarea competițiilor de securitate cibernetică.

Tematica specifică pentru OSC cuprinde exerciții care integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, precum și elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicațiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, a traficului de rețea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea și securitatea sistemelor de operare și rețele, programare și scripting.

Tinerii interesați de participarea la OSC se pot pregăti folosind platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltată de Bit Sentinel și susținută de Orange, unde se regăsesc numeroase resurse educaționale în domeniul securității cibernetice. Până la începerea competiției, aceștia pot rezolva exerciții din arhiva educațională, familiarizându-se astfel cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică. Toate etapele olimpiadei vor avea loc pe platforma CyberEDU, conform informațiilor oficiale. Pentru mai multe detalii despre Olimpiada Națională de Securitate Cibernetică, vizitați site-ul https://osc.rocsc.ro, secțiunea “Întrebări frecvente”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor