Fostul director general al CFR Marfă Mihuț Crăciun, dar și trei actuali directori ai companiei au fost arestați în dosarul “CFR la fier vechi”

Cele trei persoane din conducerea CFR Marfă sunt Daniel Ciobanu, director operațiuni dezvoltare, Pavel Bărculeț, director departament vânzări — trafic, și Florin-Claudiu Enache, director vagoane.

În dosar se fac cercetări față de 40 de persoane, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii DIICOT, cu ajutorul polițiștilor din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate și al celor de la transporturi, au efectuat miercuri 63 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmbovița.

Anchetatorii au reținut faptul că, în cursul anului 2016, la nivelul CFR Marfă s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central și teritorial al societății de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC Remat SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate.

„Manopera frauduloasă ar fi fost premeditată de factorii de decizie din cadrul CFR Marfă în conivență cu reprezentanții Remat Călărași. S-a constatat că, deși oferta de vânzare inițiată de CFR Marfă pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul Remat Călărași a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2.450 de vagoane”, au precizat surse apropiate anchetei, conform AGERPRES.

Sursele citate mai arată că prețul de achiziție ar fi fost de 120 euro/tonă de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru „deșeu fier vechi greu” era de 175,88 euro/tonă, iar pentru „deșeu fier vechi special” (oțel) era de 218,90 euro/tonă, rezultând că prin această manoperă s-ar fi realizat practic o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul „deșeurilor fier vechi special” (oțel) și cu 46,56% în cazul „deșeurilor fier vechi greu.

Foto: evz.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *